Германският автомобилен производител "Ауди" ще остане спонсор и акционер във футболния шампион "Байерн" (Мюнхен), съобщава "Франкфуртер алгемайне цайтунг". В последните месеци футболният клуб водеше преговори с конкурентната компания БМВ, като дори беше обявено подписването на меморандум.

Смяташе се, че компанията, базирана в Мюнхен, ще изкупи дела на конкурентната компания "Ауди", който е 8.33%. Автомобилният производител от Инголщад влезе в клуба през 2010 г., инвестирайки 90 милиона евро само за първата година. Медиите в Германия дори цитираха срок на договора от 10 години на стойност 800 милиона евро.

Според "Франкфуртер алгемайне цайтунг" от "Ауди" са представили още по-добро предложение, за да удължат настоящото си партньорство, което изтича през 2025 г. То е на стойност 1 милиард евро за още 12 години. Изданието цитира и представител на БМВ, който прави кратък коментар. "Няма да спонсорираме "Байерн". Преговорите пропаднаха."

Баварците са публична компания, която се притежава от акционерите. В момента освен "Ауди" акционери са "Алианц" и "Адидас", които също имат по 8.33%. Мажоритарният дял от 75% се държи от членовете на клуба.

Правилото "50+1" в Бундеслигата задължава германските клубове да предоставят мажоритарния дял на плащащите членски внос. Това не позволява на отделен човек или компания да притежава повече от 49% от акциите в даден клуб. В последните години някои клубове се надигнаха срещу правилото, но засега то остава в сила.

Дневник