Украинският президент Володимир Зеленски назначи генерал-лейтенант Руслан Хомчак за началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна на мястото на генерал Виктор Муженко, който заемаше тази длъжност от 2014 г., предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки указ, публикуван в сайта на президентството, предаде БТА.

Очаква се Зеленски да смени и някои министри, включително тези на външните работи и на отбраната.

Руслан Хомчак е завършил Московското висше военно командно училище и е започнал офицерската си кариера в Групата на съветските войски в Германия. След разпада на Съветския съюз служи в Сухопътните сили на Украйна.

Първото си генералско звание получава през 2011 г. при управлението на Виктор Янукович, когато става началник-щаб на Осми армейски корпус. Допреди сегашното си назначение е бил началник-щаб на Сухопътните сили на Украйна, отбелязва ТАСС.

Зеленски назначи също така днес юриста Андрий Богдан за началник на администрацията си. По времето на президента Виктор Янукович Богдан заемаше длъжността заместник-министър на правосъдието, а след това заместник-министър, отговарящ за антикорупционната политика.

Дневник