Организаторите на маратона в Лондон отчетоха огромен интерес към надпреварата през 2020 г. Общо 457 861 са състезателите, които са заявили участие за маратона догодина.

Броят на желаещите подобрява рекорда за трета поредна година. Заявките за маратона през 2020 г. са с 10.5% повече спрямо година по-рано.

Близо 80% от желаещите да участват живеят във Великобритания. Повече от 56% от подалите заявки англичани никога не са бягали маратон, а малко под 48% от тях са жени.

Записалите се 457 861 състезатели ще участват жребий, който ще се проведе през октомври и ще отсее едва 17 хиляди души. Останалите места в маратона ще бъдат заети по други графи, като една от тях е Good for Age. В нея състезателите, които са постигнали добро време за възрастта си ще бъдат допуснати да участват в Лондон.

"Маратонът в Лондон продължава да има изключително въздействие, което вдъхновява за дълбока социална промяна. Това е емблематично състезание, признато за най-големия маратон, който кара хората да се занимават с бягане и да събират милиони за благотворителност", каза директорът на състезанието Хю Брашър.

През 2020 г. маратонът в Лондон ще се проведе за 40-и път. От 1981 г. насам благотворителната кампания от надпреварата е събрала на 1 милиард паунда.

Дневник