В Областна дирекция „Земеделие“ в Шумен засега не са постъпвали сигнали за пострадали насаждения от градушката вчера.

„Рано е да се каже дали градушката е нанесла щети по земеделската продукция в Шуменско. Стопаните тепърва ще оглеждат засетите си площи. Предстои ни да разговаряме с общинските служби по земеделие, за да разберем дали в областта има поражения“, каза за ШУМ.БГ директорът на Областната дирекция „Земеделие“ Димитър Върбанов. Той допълни, че стопаните имат седемдневен срок, в който могат да подадат заявления за пропаднали площи. След това комисия ще оцени щетите.

Според синоптиците в шуменската хидрометеорологична станция градушка вчера е валяла в Нови пазар и Шумен, а по измерванията е била „слаба“.

В Нови пазар количеството на валежите е била 17,09 л/м2, а в Шумен 7,8 л/м2. Градушка вчера е имало за около 20 минути над Шумен. Започнала е да вали към 18,20 часа, като в едната част на града е била с по-голям размер като орех, но в другата част е била колкото грахово зърно.

За днес валежи не се очакват, прогнозираха от ХМО-Шумен. Времето ще е слънчево с увеличение на облачността в следобедните часове.

ШУМ.БГ