Десетки хиляди хора протестираха вчера в Прага срещу новия министър на правосъдието, която обвиняват във възпрепятстване на съдебното преследване срещу премиера Андрей Бабиш за предполагаема измама с евросредства, предаде "Франс прес".

"Ние сме поне 50 хил. тук, от които около 10 хил. са дошли от над 1000 населени места в нашата страна", заяви ръководителят на организацията "Милион моменти за демокрацията", която стои зад протеста.

Това е четвъртият и най-многолюден протест срещу назначаването на Марие Бенешова от началото на демонстрациите в края на април. Демонстрантите изпълниха Вацлавския площад, емблематично място в чешката история, център на многолюдните протести срещу комунистическия режим през Нежната революция от 1989 г.

В Чехия правосъдният министър има значителен контрол над прокурорите. Мария Бенешова беше назначена на поста през април. Тя беше адвокат и съветник на президента Милош Земан, който е близък съюзник на Бабиш. Бенешова беше и в служебното правителство, назначено от Земан през 2013 г. Земан неведнъж е критикувал чешките прокурори.

Когато беше депутат, Бенешова гласува в парламента против искането на полицията да бъде снет парламентарният имунитет на Бабиш, за да може той да бъде разследван. Протестиращите и опозицията казват сега, че министърът може да се опита да влияе върху разследването срещу премиера. Тя отхвърля тези твърдения. /БТА

Дневник