Само 28% от европейците на възраст между 16 и 24 години гласуваха на последните избори за Европейски парламент през 2014 г. Общата избирателна активност тогава бе 42%. Преди вота тази седмица EurActiv събра предложенията за младите хора на основните европейски политически партии. Подкрепа за иновациите и младите предприемачи и разширяване на програмата за студентски обмен "Еразъм"са сред ключовите идеи в програмите им.

ЕНП: Иновации и създаване на работни места

"Нуждаем се от силна икономика за общество, в което за всеки се полагат грижи и всеки намира сигурност и възможности", се казва в програмата на Европейската народна партия (ЕНП). Тя обещава да създаде 5 милиона работни места в следващите пет години, използвайки за основа т.нар. "План Юнкер" за инвестиции, засилвайки единния пазар на ЕС и сключвайки търговски сделки с трети страни.

ЕНП иска освен това компаниите да получават по-лесно достъп до финансиране. За младите предприемачи предлага специална схема, която да окуражава стартъпите, особено в областта на цифровата икономика. Дясноцентристите искат да се намали бюрокрацията за малки и средни предприятия и да се модернизира законодателството на ЕС, така че да е по-пригодено към променящия се пазар.

За образование и изследвания партията призовава да се разшири програмата за студентски обмен "Еразъм" извън училищата и да се възпроизведе на нивото на професионалното обучение и образование. Подкрепя допълнително финансиране за инициативата DiscoverEU, позволяваща на 18-годишни младежи да пътуват из Европа с помощта на евросредства.

ЕНП предлага да се създаде Европейски университетски институт 4.0, който да подкрепя иновациите в Европа. Призовава за повече инвестиции в програмите за учене през целия живот.

ПЕС: Младежката гаранция

"Нашите общества ще се изправят пред бъдещето с повече оптимизъм, когато младежите ни имат по-добри перспективи и възрастните ни хора вече не се страхуват от несигурност", казват социалистите.

Партията на европейските социалисти (ПЕС) предлага да се създаде европейска схема, с която да се гарантира, че всички деца ще имат достъп до качествено здравеопазване, грижи, образование, настаняване и прехрана, независимо къде живеят.

ПЕС иска обучение за младите европейци, така че да придобият правилните умения за работните места, които се предлагат. Социалистите предлагат схемата младежка гаранция да бъде разширена, така че да помага на младите да намерят работа, стаж или продължаващо обучение, когато са безработни.

Партията също иска да се подсили програмата "Еразъм +", така че всички, независимо от социалния си статут да могат да се възползват от нея.

Консерватори и реформисти: Без планове за младите хора

Нищо не се споменава за младежи, млади хора или образование в програмата на Алианса на европейските консерватори и реформисти. По въпроса за създаването на работни места консерваторите настояват за силен единен пазар и амбициозна търговска политика.

"За да се създадат работни места, растеж и за да процъфтява бизнеса, трябва да помогнем за създаването на правилни регулаторни и икономически условия. В крайна сметка ЕС е търговски блок, а не схема за социално осигуряване", казват те.

АЛДЕ: По-лесен достъп до финансиране

Алиансът на либералите и демократите за Европа настоява за инвестиции в проучвания и иновации и за това хората да получат правилните умения за 21 век. Подкрепя обучението по предприемачество и т.нар. меки умения, като гъвкавост и интердисциплинарно мислене.

Както ЕНП, либералите гледат на образованието като на "процес на учене през целия живот". Те искат повече инвестиции в образование и професионално обучение, повече стажове и по-широко участие в проектите по "Еразъм", повече финансиране за изследвания и иновации, както и цифрови обучения.

За образованието АЛДЕ предлага придобитите квалификации в една държава членка да бъдат напълно признавани в целия блок.

Призовава да се улесни достъпа до грантове и други форми на финансиране за малкия бизнес и особено за младите предприемачи.

Европейска левица: Защита на правото на образование

В предизборния си манифест Европейската левица предлага промяна на подхода към образованието чрез приоритизиране на оценяването на учениците на основата на тяхното развитие.

Според партията икономическият растеж трябва да върви ръка за ръка с борбата срещу несигурността и безработицата, особено сред младите хора и жените. Те предлагат и намаляване на работното време без това да води до загуба на доходи.

Зелени: Достъпно образование

Зелените подкрепят младежката гаранция, като казват, че нейната основна цел трябва да бъде платена и качествена заетост. Партията призовава за достатъчно финансиране за Европейския корпус за солидарност, за да имат младите хора възможност да доброволстват. Обещават да се борят срещу регулациите, които затрудняват достъпа на младежите до пазара на труда.

Насърчават достъпното висше образование, добрите условия за обучение и справедливия достъп до работни места с добро заплащане за всички млади хора. Призовават държавите членки да инвестират повече в образование и учене през целия живот. Предлагат увеличение на финансирането на ЕС за програми за обмен като "Еразъм".