Китай намалява данъците за производители на софтуер и интегрални схеми (микрочипове) на фона на опасността контролът, наложен от САЩ върху износа на технологични продукти, да блокира дейността на китайските технологични компании, предаде "Асошиейтед прес".

Повечето смартфони, таблети и други електронни устройства се сглобяват в Китай. Китайските производители обаче обикновено използват американски, японски или тайвански микрочипове и други компоненти. Пекин разработва собствени доставчици в опит да се възползва от рентабилността на сектора и да намали зависимостта от чуждестранни дружества.

Микрочиповете са сред технологиите, при които Пекин си е поставил за цел да развие производство под егидата на държавата. Тези официални планове допринесоха за избухването на търговския конфликт с американския президент Доналд Тръмп.

Компаниите за софтуер и интегрални схеми, основани преди края на 2018 година, няма да бъдат облагани с данък върху приходите през първите две години от дейността си, а през следващите три до пет години ставките ще бъдат намалени наполовина, съобщи министерството на финансите. /БТА

Дневник