За половин ден няколко компании от британската технологична и телекомуникационна индустрия започнаха да се дистанцират от китайския гигант "Хуауей" на фона на конфликта му с администрацията на президента Доналд Тръмп.

След като най-големият мобилен оператор в Обединеното кралство ЕЕ реши да изключи устройствата на "Хуауей" от предстоящото пускане на петото поколение (5G) мрежа в страната, същото направи и британското подразделение на втория най-голям оператор в света "Водафон". "Слагаме на пауза поръчките на 5G смартфони "Хуауей Мейт 20 Екс" от юли" заради несигурност за дългосрочната поддръжка на услуги на устройствата, съобщи говорител на компанията, цитиран от "Ройтерс".

Той увери, че мярката е временна и може да се преразгледа. С решението на Vodafone UK обаче два от трите най-големи мобилни оператора на британския пазар - които ще пуснат и първите 5G мрежи в кралството - са направили тази стъпка. Британски таблоиди критикуваха в последните няколко дни трите водещи оператора (O2 засега не последва конкурентите си), че продават телефони, които "може да не работят", макар китайската компания да подчертава, че вече купени устройства и тези, които са в продажба, няма да бъдат засегнати.

Междувременно британската компания за чипове Ей Ар Ем (ARM) обяви, че прекратява всякакъв бизнес с "Хуауей". Компанията е сред водещите производители на процесори за смартфони и таблети. Ръководството на базираната в Обединеното кралство (но собственост на японската група "Софтбанк") Ей Ар Ем е взело решението преди дни. Според Би Би Си персоналът е научил миналата седмица, че вече няма право да "осигурява поддръжка, технологии за доставка, да дава технически дискусии или да обсъжда други технически въпроси" с "Хуауей".

Същият материал на Би Би Си обяснява, че продукцията съдържа технологии от американски произход, а и Ей Ар Ем има офиси в Калифорния, Вашингтон, Тексас и Масачузетс. Това поставя компанията в обхвата на американските мерки срещу "Хуауей" - китайският гигант е поставен в "черен списък" и взаимодействието му с американския бизнес може да става на базата единствено на трудно достъпни единични разрешителни. Технологии на американски производители ще станат на практика недостъпни за него, след като изтече 90-дневно "облекчение", въведено от САЩ, за да не намали ефекта върху бизнес партньорите ѝ.

В отговор говорител на "Хуауей" изрази увереност, че разбират ситуацията и ще се справят с нея: "Ценим близките връзки с партньорите си, но признаваме натиска, под който се намират, в резултат от политически мотивирани решения."

"Пригответе се за трудни времена"

В резултат китайският външен министър Ван И каза днес, че натискът на САЩ върху китайските фирми и "икономическият шантаж", извършван от Вашингон според него, са неприемливи. "Използването на американска сила, за да се потиснат частните компании като "Хуауей", е типичен икономически тормоз", каза той, добавяйки в друго изявление, че вратата на Пекин винаги ще е отворена за търговски преговори.

Малко по-късно държавни медии разпространиха изявление на китайския президент Си Дзинпин. В него държавният глава призовава страната да се приготви за трудни времена "у дома и в чужбина и да спечели нови победи за социализма с китайски характеристики". "Страната ни все още е в период на важни стратегически възможности за развитие, но международната система е все по-сложна", казва той.

Не се уточняват "предизвикателствата", не се споменава и търговската война със САЩ, но Си продължава с твърдението, че "само със собствена интелектуална собственост и ключови технологии" може да се повиши конкурентоспособността. "Хуауей" твърди, че може да развие достатъчно добри китайски технологии, които да запълнят липсата на американски.

Още компании в "черния списък"

Междувременно "Блумбърг" и "Ню Йорк таймс" съобщиха, че САЩ обмислят да добавят "Хиквижън" - компания, произвеждаща технологии за наблюдение, в "черния списък". "Гардиън" отбелязва, че това е компанията, предоставяща технологиите за масово следене в предимно уйгурския район Синцзян в Северозападен Китай. Това обаче е и компанията, предоставяща подобни устройства на правителства извън страната, сключила изгодни сделки с властите в Замбия и други държави и обвинявана от правозащитници, че изкушава слаби демокрации да предприемат репресивни мерки.

Според "Ню Йорк таймс" решението предстои в следващите няколко седмици. Макар то да няма официално потвърждение, последва коментар на компанията в държавния китайски "Глобъл таймс". В статия се казва, че "Хиквижън" е "доставчик на продукти", който "никога не е вършил нищо нередно в Синцзян". Представител на компанията е заявил за "Ройтерс", че ако това все пак се случи, компанията би могла да се справи с всяка загуба на достъп до компоненти от САЩ - повечето доставчици на чиповете са в Китай, "макар някои да са в САЩ".

Според източници на "Блумбърг", запознати с процесите в американската администрация, друга причина за подобна забрана - потенциално включваща още четири компании освен "Хиквижън", е, че някои от камерите им, използващи лицево разпознаване, могат да се използват за шпионаж. Така в "черния списък" може да се озоват "звезди" на технологиите за лицево разпознаване като SenseTime, една от най-ценните стартъп компании в света: за няколко години след създаването ѝ през 2014 г. пазарната ѝ капитализация достигна 3 млрд. долара.

През април сенатор Марко Рубио изпрати на държавния секретар Майк Помпео и министъра на търговията Уилбър Рос писмо, в което ги призова да наложат санкции на хора и компании, "отговорни за сериозни нарушения на човешките права" в Синцзян". Според ООН в провинцията може да са задържани над 1 млн. уйгури в специални "лагери за превъзпитаване".

Същевременно мерките, които предприема Вашингтон, събуждат у анализатори опасения, че САЩ просто работят за политическо и икономическо сдържане на Китай и че "студена технологична война" вече се вихри покрай търговската. Асоциация на американските фирми в Китай предупреди по-рано днес, че отговорът на Пекин на ситуацията с "Хуауей" може да засегне собствените им бизнес интереси.

Дневник