Две държави от Балканите попаднаха в класацията на авторитетното издателство за пътувания "Лонли планет" (Lonely Planet) с най-добрите европейски дестинации за Лято 2019. Областта Херцеговина, част от Босна и Херцеговина, и хърватският полуостров Истрия са сред препоръчаните от експертите на издателството за предстоящия летен сезон.

Всъщност Истрия, която е на последно място в топ 10, е единствената морска дестинация сред предложенията на престижния издател на пътеводители.

Неособено популярната в България като туристическа дестинация Словакия води листата. Страната няма излаз на море, но е препоръчана заради възможностите за туризъм във Високите Татри. Планинските върхове, водопади и възможността за среща с кафява мечка са сред основните плюсове на този маршрут.

На второ място е испанската столица Мадрид. Още три европейски града са сред препоръчаните за посещение това лято - италианският Бари, докъдето от България има пряк полет на нискотарифната "Уизеър", френският Лион и швейцарският Веве. Авторите на класацията са оценили природните дадености и кръчмите на Шетлъндските острови в Шотландия и Арктическия крайбрежен път на Исландия, също като заслужаващи посещение това лято.

Лихтенщайн попада в класацията благодарение на разработената пътека, която позволява на гостите и жителите на тази минидържава, да я обиколят пеша. И по повод 300-годишнината на княжеството.

Лион пък ще привлече със сигурност повече посетители покрай Световната купа за жени на ФИФА. Шетлъндският архипелаг, включващ над 100 острова, от които населени са едва 15, привлича с геопарка си, представящ геологично разнообразие, несрещано другаде на континента и оценено от ЮНЕСКО.

Ето и подредбата:
1 Високи Татри, Словакия
2 Мадрид, Испания
3 Арктически крайбрежен път, Исландия
4 Хецеговина, Босна и Херцеговина
5 Бари, Италия
6 Шетлъндски острови, Шотландия
7 Лион, Франция
8 Лихтенщайн
9 Веве, Швейцария
10 Истрия, Хърватия

Дневник