Телевизионните права на Висшата лига за следващия 3-годишен период достигнаха нов рекорд. След продажбата на международните права английският шампионат отчита рекордната сума 9.2 милиарда паунда. Толкова са платени по целия свят за излъчване на двубоите от най-гледаното първенство в периода 2019 - 2022 г.

Това е със 700 милиона паунда повече от предходния тригодишен цикъл - 8.5 милиарда паунда.

Associated Press съобщава, че международните права са продадени за 4.2 милиарда паунда. Това е значително повече от предходния период.

Първоначално телевизионните права за Великобритания бяха продадени за 4.46 милиарда паунда. Това стана, след като през миналия февруари BSkyB и BT купиха пет от седемте пакета за излъчване на двубоите. Впоследствие Sky Sports взе още един от пакетите, а "Амазон" придоби право да излъчва 20 срещи от междинните кръгове, с което сумата нарасна до 5 милиарда паунда.

Сумата за домашния пазар все пак остана по-ниска от платените 5.4 милиарда паунда от BSkyB и BT за предходните 3-годишен период (2016 - 2019). Според експертите това беше прието като изненада, след като телевизионните мачове в Англия бяха увеличени от 168 на 200.

Ричард Мастърс, който е временен шеф на Висшата лига, обяви, че спадът в телевизионните права за Великобритания се компенсира от международните. Телевизиите извън Острова, които искат да излъчват английския шампионат, плащат с 30% повече от периода 2016 - 2019 (тогава бяха платени 3.1 милиарда паунда).

Дневник