Партия "Възраждане" агитира за евроизборите с видеоклип, пресъзадаващ масов разстрел, а лидерът й - общинският съветник във Варна Костадин Костадинов коментира пред журналисти от "Свободна Европа", че той е насочен срещу медии като тяхната. Централната избирателна комисия е отказала да се занимава със случая, защото клипът се разпространява чрез социалните врежи, а те не подлежат на регулиране.

Затова Асоциацията на европейските журналисти - България призова главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна проверка за съответствието на политическа партия "Възраждане" с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии. Асоциацията иска прокуратурата да прецени дали да потърси на Костадинов и наказателна отговорност като ръководител на организация, призоваваща към насилие над хора с различни политически убеждения. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление от 1 до 6 г. затвор и глоба между 10 хил. до 30 хил. лв.

Разстрелването на опоненти и журналисти в никакъв случай не може да бъде причислено към демократичните средства и методи, а по-скоро създава усещането за стремеж към насилствено завземане на държавната власт, коментира асоциацията.

Половината от 20-секундния клип представлява кадър от комедийния сериал "Слуга на народа", в който главната роля е се изпълнява от настоящия президент на Украйна и доскорошен комедиен актьор Володимир Зеленски, уточнява Свободна Европа. Сцената пресъздава как в гнева си срещу политическата класа героят на Зеленски разстрелва депутатите в пленарната зала. В клипа на "Възраждане" не е посочено, че кадрите са от художествено произведение. След сцената с разстрела следва надпис: "Възраждане. Само ние можем" и номерът на бюлетината.

"С този клип казваме, че в България има медии като "Свободна Европа", които работят за унищожаването на българската държава. Този клип е насочен точно към медии като вашата. Това не е предизборен клип, а клип, насочен срещу "Свободна Европа", е казал Костадинов по телефона, потърсен от медиата.

Конституцията на Република България забранява съществуването на партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. Наред с това, в Конституцията е предвидено, че правото на изразяване на мнение не може да се упражнява за призоваване на извършване на престъпление или разпалване на вражда. Чл. 2 (3) от Закона за политическите партии постановява, че "Политическите партии използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели", се казва в обръщението на асоциацията до прокуратурата.

В него се напомня, че по закон прокуратурата може да поиска Софийският градски съд да разпусне партия, която нарушава Конституцията или чиято дейност системно нарушава изискванията на закона.

"Свободан Европа" припомня, че партията на Костадинов съществува от 2014 г., получава малко над един процент на избори и последователно се обявява за излизане на България от НАТО и ЕС и за преориентиране на страната към Русия.

Дневник