На европейските избори на 26 май, на които ще има възможност за машинно гласуване в 3 хиляди секции в страната, секционните избирателни комисии няма да броят ръчно разписките от машините. Преброяване може да има само от районните избирателни комисии, и то в случай, че има съмнения за разминаване.

На следващите избори (местните избори през есента - бел. авт.), на които по сега действащия Изборен кодекс трябва да има възможност за машинно гласуване в 6 хиляди секции, Централната избирателна комисия (ЦИК) ще мисли начини за контролно преброяване на разписките на случаен принцип. Това се разбра от отговори на говорителя на ЦИК Таня Цанева на въпроси на журналисти днес.

Темата с контролното отчитане на гласовете бе повдигната от изборния експерт и наблюдател Стоил Стоилов. В личната си страница във фейсбук той разказва, че е поискал от ЦИК да въведе процедура за контролно броене на разписките от машинното гласуване и да се сравнят резултатите с данните от машинния протокол. От ЦИК обаче са отказали със същия мотив, който заявиха и пред "Дневник": "Контролно ръчно преброяване се прави задължително, когато гласуването с машини е единственият начин, по който гласоподавателите могат да упражнят правото си на глас."

Омбудсманът Мая Манолова също поиска контролно преброяване на разписките от машинното гласуване.

Днес от ЦИК обявиха още, че стойността на договорите по т.нар. медийни пакети за предизборна агитация на партиите без субсидия е около 570 хил. лева. Средствата тепърва ще се одобряват и отпускат.

Дневник