Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че водещите български състезателки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви са получили предложение да играят за Франция. Преди два дни те обявиха, че повече няма да се състезават за България.

Тогава двете обвиниха българската федерация, че отклонява средства, предвидени за подготовката им. От организацията отрекоха, а състезатели от националния отбор обвиниха Стоеви във високомерно и неуважително отношение.

Кралев заяви, че е останал изненадан от скандала. Той очаква бърз резултат от назначената от него проверка на федерацията.

"Знаем, че имаме предложение Стоеви да се състезават за Франция - нещо, което няма как да го приемем, но трябва да бъдем изключително внимателни към техните твърдения и да проверим дали тези средства са отивали към тях. Българската общественост трябва да знае каква е истината, преди да даваме оценки", каза министърът при посещение в Кюстендил, цитиран от БТА.

От федерацията по бадминтон обявиха, че Стоеви биха имали право да се състезават за друга държава най-рано през март 2021 г.

"Бадминтонът е един от спортовете, които се развиват най-бързо в България през последните години. Това е един от спортовете, за които сме полагали огромни грижи не само финансови, но и изключително голям ресурс от министерството беше ангажиран, за да може бадминтонът да бъде част от дисциплините, които се изучават в училище", добави Кралев.

Той отговори и на въпрос, свързан със случая с трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова. Състезателката се възстановява след самонараняване, подозренията за което са свързани с опит за самоубийство.

"Познавам Биляна Дудова много добре - и кариерата ѝ, и нея самата. Тя има нужда да се събере психически, да се възстанови и да продължи напред", каза министърът.

Преди три години покрай случая с гимнастичката от ансамбъла Цветелина Стоянова Кралев заяви, че всяка федерация трябва да работи с психолог.

Дневник