Министерството на земеделието е предложило държавата да отнесе до Европейската комисия въпроса с отпадането на преференциалните цени за малки производители на зелена енергия, изградили централите си със субсидия по Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с протестиращите, цитирана от "Фокус".

Ако Европейската комисия реши, че може да преразгледа този въпрос отново, вече ще имаме нови обстоятелства. Към този момент ние не можем да намерим друго решение, за да облекчим или да им помогнем", допълни председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов.

Протестиращите имат претенции към промяна в Закона за енергетиката от юли 2015 г. Тя беше направена след като се оказа, че изграждането на "зелени" централи е било субсидирано по Програмата за развитие на селските райони, а отделно им е определена преференциална цена, по която произведеният от тях ток да се изкупува. Така този тип производители са свръх субсидирани,

Протестиращите смятат, че изменението на закона от 2015 г., което ги постави при по-неблагоприятен режим, се прилага избирателно. Ощетените са 274 малки фирми с общ дял от 0.0008% от общото енергийно производство. Те твърдят, че са им наложени непосилни изкупни цени в пъти под себестойността, и част от колегите им вече фалират. Едновременно с това големи производители продължавали да получават подпомагане по различни схеми "От утре ще изнасяме информация за електрически централи, за които промените в Закона за енергетиката не важат", заяви Тихомир Тошев, производител на зелена енергия, след срещата. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на свой ред обеща всеки сигнал да бъде проверен и ако има неравно третиране, да вземе мерки.

"От страна на колегите имаше претенции, че КЕВР не изпълнява правилно разпоредбата на параграф 18, че подпомагането, което получили не било "схема за подпомагане". Това безспорно е подпомагане, схема за безвъзмездно предоставяне на средства за изграждане на определен обект и изпълнение на проект. Колегите от фонд "Земеделие" изложиха цялата кореспонденция с този въпрос, когато е воден с Европейската комисия. В началото на 2018 г., по време на комитет на ЕК те са поставили отново този въпрос, но от страна на ЕК ясно е заявено, че този въпроси е приключен по начинът, по който българските власти са го приключили и смятат, че това е правилният подход", поясни Петкова.

Цитирана от БТА, Петкова попита риторично защо точно сега производителите протестират след като тази промяна в Закона ( за енергетиката) е факт от 2015 г.

Дневник