Григор Димитров ще срещне Янко Типсаревич в първия кръг на "Ролан Гарос". Във втори пореден турнир от Големия шлем двамата ще се изправят един срещу друг още в първи кръг, след като играха и на Australian Open през януари.

Димитров и Типсаревич имат шест мача помежду си, като 34-годишният сърбин води с 4:2 в общия баланс. На клей кортове двамата са се срещали само веднъж и Димитров победи в Монте Карло през 2013 г.

Типсаревич се бореше с контузии в последните години и сега е 317-и в света. Българинът е 47-и в ранглистата.

При евентуална победа в първи кръг във втората си среща Димитров може да играе с Марин Чилич. Хърватинът ще започне срещу Томас Фабиано, който пък беше съперник на Димитров в квалификациите в Женева.

Димитров е единственият български представител на турнира, след като Виктория Томова отпадна в квалификациите за основната схема.


В кариерата си Григор Димитров никога не е стигал по-далеч от трети кръг във френската столица. Той ще играе за девети път в Париж, като стигаше до третия кръг през 2013, 2017 и 2018 г. През миналия сезон българинът загуби от испанския ветеран Фернандо Вердаско, отстъпвайки в три сета.

Димитров има и четири отпадания в първи кръг на "Ролан Гарос" 2011, 2014, 2015 и 2016 г.

Дотук в сезона на червено българинът не успя да стигне по-далеч от осминафиналите, като го постигна единствено в Монте Карло в първия "Мастърс" и след това в надпреварата от сериите АТП 500 в Барселона. В следващите два мастърса в Мадрид и Рим Димитров загуби още в първи кръг – в испанската столица от Тейлър Фриц (57-и в света), а в Рим от Ян-Ленард Щруф (51-и).

Последното участие на бившия №3 беше в турнира от АТП 250 в Женева. Димитров реши да мине през квалификациите и постигна две победи, но отпадна в първия кръг в основната схема, губейки от 84-ия в света Федерико Делбонис.

През 2019 г. Димитров е с баланс от девет победи и осем поражения. Неубедителното представяне на българина от началото на сезона доведе и до раздяла с дългогодишния му треньор Даниел Валверду. В щаба му влезе Радек Щепанек. С него продължава да работи и носителят на 8 титли от Големия шлем Андре Агаси.

Дневник