Стотици алпинисти са чакали часове наред в подножието на Еверест в сряда, за да могат да стъпят на върха. Всеки един от тях е рискувал смъртоносно измръзване или височинна болест в един от най-натоварените дни в историята на изкачването на най-високата точка на планетата.

Нирмал Пурджа разпространи снимка от задръстването по тясната пътека, което според очевидци е блокирало някои от изкачващите се между 3 и 4 часа. Според "Ню Йорк таймс" става дума за 250-300 души, решили да се възползват от доброто време.

Изданието допълва, че поне двама от алпинистите, успели да стигнат вчера до върха, са починали при слизането и гибелта им може да е свързана с трафика.

Единият от тях е 54-годишният американец Доналд Кеш, който е припаднал след необичайно дълго изкачване, твърди "Пайъниърс адвенчърс", базирана в Катманду компания за органииране на експедиции до Еверест. Двамата шерпи от организацията, с които се е изкачвал, не са успели да го върнат в съзнание, той е починал и съгласно волята му тялото ще остане в планината.

Анджали Кулкарни, също на 54 години, е починала при слизане със съпруга си, съобщиха организаторите на тяхното изкачване. Водачът на групата Фупден Шерпа директно заявява, че "заради огромния трафик в сряда и забавянето на обратното потегляне, тя остана без енергия".

Шерпа, който си припомня подобни ситуации с жертви през 2017 г., казва, че се е наложило групата да слиза към лагера 3 часа повече от обичайното и това, според него, е довело до смъртта на Кулкани. Тя е стигнала до палатките с измръзвания и други наранявания.

Двама души - индиец и ирландец, загинаха миналата седмица на Еверест, след като миналата година за целия сезон жертвите са 5. За изкачването няма квотни ограничения и според неокончателни данни през 2018 г. на върха са стъпили 802 души - чужденци и местни водачи, а тази година се очаква броят им да е още по-голям.

Дневник