Министерството на правосъдието на САЩ публикува подробния списък с нови 17 обвинения срещу основателя на "Уикилийкс" (WikiLeaks) Джулиан Асандж. Всички те са за престъпления, свързани с незаконен достъп и разгласяване на документи, засягащи отбраната на страната.

Досега срещу прекаралият 7 години в еквадорското посолство Асандж бяха две. Те бяха за заговор за проникване в компютър на Пентагона и предлагане на помощ за разбиване на паролата на Челси Манинг - тогава анализатор на военното разузнаването на САЩ.

"Асандж е знаел, разбирал и напълно е одобрявал действията на Манинг по придобиване и незаконно предоставяне на "Уикилийкс" на класифицирани документи, съдържащи информация за националната отбрана на САЩ", цитира Асошиейтед прес днешното обвинение. След като Манинг е започнал да изпраща файловете, Асандж го е окуражавал да продължава неуморно.

Става дума за документи, "които позволяват на вражеските сили в Ирак и по света да предвидят определени действия или реакция на американската армия и да извършват по-ефективни нападения", се казва още в обвинението.

Новите 17 обвинения отново ще събудят дебата за това дали Асандж е порсто издател като всички останали - както настоява самият той - или е шпионин. Ще продължат и споровете за това докъде може да стигнат медиите в публикуването на правителствени тайни. В САЩ медиите окуражават източниците си да им предоставя класифицирани документи и смятат, че разгласяването им е защитено от Първата поправка на Конституцията.

Дневник