"Честит празник на буквите!" - с тези думи известният холандски цигулар и диригент Андре Рийо поздравява българската си публика по повод празника на славянската писменост и култура 24 май и заедно с неговия оркестър "Йохан Щраус" изпълняват "Върви, народе възродени" в студиото му в Маастрихт.

Подобен жест към своите почитатели в България той направи и през март, когато публикува изпълнение на българския химн по повод националния празник 3 март.

Рийо, който често е наричан Краля на валса, вече 30 години обикаля света с оркестъра си, в който участват 60 музиканти от 35 националности. Често той се интересува предварително от страните, в които му предстои да изнесе концерти.

"Той проучва, разпитва, допитва се до музиканти, подготвя се, за да направи на всяка сцена своето персонално обръщение към всяка аудитория. Известен е, че на концертите си винаги изпълнява някое местно произведение, което е близко до душата на слушателите", допълват BG Sound Stage - организаторите на неговите гостувания в България, които предстоят на 8 и 9 юни в зала "Арена Армеец" в София.

В оркестъра на Рийо вече 23 години свири и българката Кремена Минева, която вероятно му помага в проучванията му за България.

За изпълнението на "Върви, народе възродени" Рийо прави специален аранжимент, в който водещата мелодия се изпълнява от флейтата.

През 2018 г. концертите на известния диригент и неговия оркестър са били посетени от 22 хил. души, допълват организаторите.

Тази година билетите за първоначално обявената дата 8 юни бяха разпродадени и поради големия интерес бе обявен и втори концерт на 9 юни, за който билети все още има.

Дневник