Обичайно е Европейският парламент да създава видеа, с които да насърчава хората да гласуват на изборите. Тазгодишното шокиращо и емоционално видео "Изберете своето бъдеще" обаче към 21 май е гледано рекордните за кампания на евроинституция над 131 милиона пъти във "Фейсбук" и "Ютюб". Краткият филм насърчава участието в предстоящите европейски избори и цели да провокира мисли за бъдещите поколения, които ще трябва да живеят с последиците от това гласуване. Какво го прави толкова интересен?

Общо 15 бъдещи родители са били заснети на място в Гърция, Дания, Чехия и Унгария. Всички жени, които участват, са бременни или току-що родили между февруари и март 2019 г. Някои от участниците (роднините) са били заснети, за да пресъздадат разнообразието на европейските семейства и да придадат завършеност на историята.

Всички сцени на раждане са 100% реални, но някои сцени преди и след раждането са пресъздадени. В Гърция, Унгария и Дания заснетите жени не са професионални актриси. В Чехия петте жени са бременни актриси. Една от тях наистина ражда в клипа.

Филмът е заснет за 12 дни през февруари и март 2019 г. в пет различни европейски болници, разположени в четирите страни. От самото начало създателите са се стремели да снимат в най-малко три различни европейски страни, обхващащи Северна, Централна и Южна Европа.

Момичето, разказващо историята, е 11-годишна датчанка. Тя посещава международно датско основно училище и не участва в самия филм, тъй като единствената й роля е да бъде гласът на разказвач.

"Европа има много критици. Така че беше важно за мен да направим един много чист и честен филм", обяснява пред EurActiv режисьорът Фредерик Планшон. "Намираме се в период на съмнения и безпокойство, което обяснява защо някои се обръщат към крайностите. Но мисля, че бъдещето може да бъде по-добро от настоящето - това е посланието на филма", допълва Планшон.

По думите на разказвача във филма - малкото момиче: "Всеки един от нас може да остави следа, но всички заедно можем да постигнем реална промяна. Избери тази Европа, в която искаш да порасна".

Режисьорът Фредерик Планшон, на 53 години, започва кариерата си като театрален актьор и работи като асистент-режисьор на 15 игрални филма, преди да направи режисьорския си дебют през 1990 г. с късометражния филм "L'Echange" , който печели Награда за изображение на Фестивал на филмовата картина.