Лудогорец" е шампион на България за осми пореден сезон, след като спечели последния си мач за годината. Тимът от Разград надви на своя стадион "Черно море" с 4:1 и не допусна изненада в последния кръг.

Точни за шампионите бяха Якуб Шверчок, който вкара хеттрик и Димо Бакалов. За "Черно море" се разписа Жоржиньо. Интригата в двубоя се задържа за кратко, когато гостите успяха да изравнят в средата на първото полувреме.

Тимът, воден от Стойчо Стоев се нуждаеше от победа, за да си гарантира златните медали и я постигна. При такъв развой разградчани не се интересуваха и от случващото се в другия мач между ЦСКА и "Ботев" (Пловдив), след като започнаха последния кръг с точка аванс пред червените.

По същото време в София на "Българска армия" ЦСКА се справи с "Ботев" с 1:0. Червените трябваше да чакат до добавеното време, за да вкарат на съперника си, но без това да има значение за крайното класиране в шампионата.


След влизането си в елита през 2011 г. "Лудогорец" не е изпускал титлата в Първа лига. За трети път в историята си след сезон 2011-12 и 2012-13 тимът от Разград триумфира с титлата в последния кръг.

В историята на българския футбол единственият отбор с повече поредни титли е ЦДНА – девет между 1954 и 1962 г.

Гостите от "Черно море" бяха без седем основни играчи, сред които и капитана си Георги Илиев. За "Лудогорец" не играха наказаните Станислав Манолев и Клаудиу Кешеру, и лекуващите контузии Марселиньо и Вандерсон. Треньорът Стойчо Стоев печели втора титла с тима, след като го изведе до златните медали и през сезон 2013-14. Той е третият наставник, който води състава през сезона, след като годината започна бразилецът Пауло Аутуори, а след това той беше сменен от Антони Здравков.

"Лудогорец" поведе след само 10 минути игра, като използва грешка на защитата на варненци, а Димо Бакалов се разписа.

Стражът Иван Дичевски изби неразчетено центриране като го прати на около 15 метра от вратата си. Светослав Дяков върна топката обратно към наказателното поле, където Бакалов се пребори с Мартин Костадинов и вкара с глава – 1:0.

След попадението домакините свалиха темпото и подходиха лежерно в много ситуации. Това се отрази и "Черно море" започна да задържа по-трайно топката.

Гостите от Варна успяха да изравнят в 23-ата минута след много хубава атака. Съставът на Илиан Илиев си подаде над 15 паса, след което Дани Кики изведе Родриго на десния фланг. Той центрира остро и непокритият Жоржиньо вкара в мрежата на Пламен Илиев.

Нападателят на "Черно море" беше изпуснат от Сисиньо, който беше с лице към ситуацията, но не последва движението на съперника си. Козмин Моци също остана на място.

Голът за "Черно море" успя да активизира домакините, които не се нуждаеха от много време, за да създадат нова опасност пред младия Дичевски. Димо Бакалов засече центриране, връщайки топката към Шверчок, но полякът стреля прекалено слабо.

Все пак в 33-ата минута централният нападател се реваншира и вкара. Шверчок получи неочакван подарък от Патрик Андраде, който в собственото си наказателно поле не успя да изчисти топката и от около 5 метра се разписа.

До края на първата част "Черно море" така и не успя да отговори. Вторият гол провали плановете на гостите и те вече не бяха толкова агресивни в атака.

След почивката "Лудогорец" заигра по-стабилно и държеше топката далеч от своята половина. В 58-ата минута предимството на шампионите беше материализирано с трети гол. Негов автор стана Шверчок, разписвайки се за втори път. Моци свали топката с глава след корнер и полякът не сгреши.

Централният нападател оформи прекрасния си мач с хеттрик, който постигна в 71-ата минута. Шверчок получи хубаво подаване на скорост от резервата Доминик Янков и без да обработва топката я прати в мрежата на "Черно море" още веднъж.

Пропуски, греди и само един гол за ЦСКА

На "Българска армия" ЦСКА се нуждаеше от задължителна победа над "Ботев" и грешна стъпка на шампионите. Червените обаче отново не успяха да се справят с тима от Пловдив, подобно на сблъсъците в полуфиналите в турнира за Купата на България.

За 90 минути ЦСКА отправи 18 удара към вратата на "Ботев" и стигна до гол в добавеното време. В герой за тима се превърна Жоржиньо, който беше точен в добавеното време. Два пъти ЦСКА удари и греда.

В решителния си мач ЦСКА отново беше без капитана си Николай Бодуров, както и без Кристиян Малинов, наказан заради натрупани картони. В предни позиции червените все пак разчитаха на всичко най-добро, като атаката поведе Али Соу. За "Ботев" на терена липсваше Кристиян Димитров.

Първата възможност в мача беше за гостите от Пловдив, които създадоха шанс за гол още в четвъртата минута. Кристиян Добрев проби между няколко защитници в червено, а съотборникът му Еберт Кардосо стреля. Вратарят на ЦСКА Витаутас Черниаускас обаче се намеси и изби.

В началните минути ЦСКА така и не успяваше да притисне съперника си. Футболистите на Добромир Митов и Люпко Петрович изпитваха затруднения в полето на "Ботев", а в отбраната оставяха пространства. При една ситуация в 19-ата минута Черниаускас отново трябваше да се намесва след шут на Неделев.

Червените отговориха едва след 20-ата минута. Първо Тиаго пропусна добра възможност, след като не уцели вратата при центриране от десния фланг. В 24-ата минута ЦСКА отправи и първо точен удар, но той беше прекалено слаб. Малко по-късно и Али Соу стреля, но от много малък ъгъл, с което не затрудни Даниел Кайзер.

През втората част "Ботев" изненадващо остана и без най-важния си играч Неделев, който беше сменен само две минути след подновяването на играта.

Научавайки новините от Разград и комфортния аванс, който имат шампионите, тонусът в редиците на ЦСКА падна. Все пак тимът наложи натиск и стигна до няколко голови положения. Вратарят на "Ботев" Кайзер обаче беше на висота и спаси всичко.

Два пъти полският страж имаше и късмет, след като удари на Рубен Пинто и Нуно Томаш срещнаха гредите.

Все пак в последната минута ЦСКА стигна до гол, който позволи на тима да запише победа в последния си мач. Негов автор стана Жоржиньо, разписвайки се с глава след центриране от корнер.

Дневник