аленсия" е носителят на Купата на краля в Испания за 2019 г., след като победи "Барселона" с 2:1 във финала в турнира. "Прилепите" изиграха великолепен мач, в който неутрализираха именития си съперник и не му позволиха да запише дубъл.

"Барселона" се беше устремил към пета поредна купа, както и към втори пореден дубъл в Испания, но беше надигран от съперника си. Участието беше шесто поредно за каталунците във финалния мач, като от 2014 г. "Барселона" не пропуска да играе в мача за трофея.

Головете за "Валенсия" вкараха Кевин Гамейро в 22-ата и Родриго в 33-ата минута.

Отличието е осмо в Купата на краля за "Валенсия", като съставът има и девет загубени финала. Тимът не беше печелил трофея от 2008 г., като това беше и последното отличие в историята на клуба.

Финалът се игра пред почти 54 хиляди души на стадион "Бенито Виямарин" в Севиля. В срещата "Барселона" не показа нивото от предходните си мачове, като след отпадането от "Ливърпул" в Шампионската лига, тимът допусна срив.

Каталунците бяха без контузените Луис Суарес и Усман Дембеле, което ограничи много опциите на Ернесто Валверде в предни позиции. Лионел Меси поведе атаката, а до него играеха Филипе Коутиньо и поливалентния Сержи Роберто.

Началото на мача беше изцяло за "Валенсия", след като "прилепите" играеха много по-добре. Съставът на Марселино беше много агресивен и въпреки че играеше по-рядко с топката, показа много организирани действия.

Още в шестата минута "Валенсия" можеше да открие след груба грешка на Клеман Лангле. Той върна неразчетено топката, която попадна в Родриго, а нападателят на "прилепите" излъга Яспер Силесен и насочи топката към мрежата. Пике притича и успя с шпагат да избие точно на голлинията.

Каталунците опитаха да отговорят и макар че изнесоха играта в предни позиции, положенията им така и не бяха чисти. Само 11 минути след попадението на Гамейро "Валенсия" вкара и втори гол, нанасяйки нов удар на "Барселона".

Точен беше Родриго, който засече с глава прекрасно центриране на Карлос Солер отдясно.

"Барселона" така и не успя да отговори с нещо по-сериозно и макар да имаше притежанието на топката, допусна гол. Това стана в 22-ата минута, когато левият бек Хосе Гая проби. Той намери в наказателното поле Кевин Гамейро и нападателят се разписа с мощен шут – 0:1.

Още на почивката Валверде реагира, като направи две промени. Той пусна Малком и Артуро Видал в опит да потърси голове. Каталунците започнаха много по-активно и в 55-ата минута нямаха късмет, след като удар на Меси срещна страничния стълб.

Дълго време каталунците играеха пред вратата на "Валенсия", но защитата в бяло така и не грешеше. Все пак в 73-ата минута "Барселона" стигна до гол и върна надеждите си. След корнер Лангле стреля, а вратарят на "прилепите" изби. Топката се върна обратно към Меси и той на празна врата не сгреши – 1:2.

До края на мача беше много интересно, като и двата тима имаха своите шансове. По-чистите положения бяха за "Валенсия", но Гонзало Гедеш пропусна сам срещу вратаря, а на празна врата Хосе Гая не уцели очертанията.

Дневник