Сигнал до Районната избирателна комисия в Перник за купуване на гласове в град Брезник изпратиха от областния предизборен щаб на "БСП за България". Според данни, изпратени до социалистите, в СИК 1, 2 и 3 в Брезник, група младежи обикалят около трите секции и предлагат банкноти от по 20 лв. на хора от ромски произход, за да продадат гласа си.

В сигнала си социалистите искат РИК да направи незабавна проверка, за да предотврати нарушаване на изборните правила.

БСП - Добрич, сигнализира за купуване на вот в изборния ден от регистрираните в секция 83 и 84 представители на ГЕРБ в училище "Йордан Йовков". Представители на социалистите в Перник сигнализират за агитация и раздаване на предизборни материали на партия ГЕРБ в СИК №37 в ОУ "Св. св. Кирил и Методий", град Перник.

В Пловдив са получени сигнали за предизборни билбордове на "Воля" в непосредствена близост до Секционни избирателни комисии 90, 91, 93, 94, 95 и 96. В Кюстендил има сигнали от представители, застъпници, членове на СИК и гласоподаватели за установени технически проблеми с печатите, поставяни на гърба на бюлетините.

ГЕРБ във Видин сезира Районната избирателна комисия за грубо нарушение на изборното законодателство от страна на член на СИК №101 в село Кутово, община Видин. Членът на комисията от квотата на БСП Иванка Георгиева агитира избирателите, желаещи да упражнят правото си на глас, да гласуват с номер 18 в бюлетината, се казва в съобщение от партията.

В жалбата до РИК областният координатор на ГЕРБ - Видин, Владимир Тошев посочва, че членовете на СИК при изпълнение на своите функции са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс. Те не могат да провеждат предизборна агитация.

"Обръщаме се към вас за извършване на незабавна проверка и преустановяване на незаконосъобразните действия на горецитираното лице", се казва в жалбата, подадена от ГЕРБ - Видин.

От прокуратурата съобщиха, че към 11 часа днес са образувани 15 досъдебни производства за престъпления против политическите права, от които 1 е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление.
По разследваните понастоящем 14 производства няма привлечени обвиняеми лица. Те са образувани в районните прокуратури в Бургас, Сливен (2), Елена, Павликени, Провадия, Търговище (2), Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен.

Образувани са и две досъдебни производства в Стара Загора и Добрич, при които се разследват посегателства върху помещения, ползвани от политически партии. В Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт след проведено бързо производство. Обвинението касае умишлено счупване на витринни стъкла на партиен клуб.

Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права са 143. От тях по 100 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а по 43 продължава извършването на проверка по реда на чл. 145 Закона за съдебната власт.

За сравнение, при предишните избори за Европейски парламент през 2014 г. образуваните досъдебни производства са били 21, а преписките за проверки по сигнали – 535.

В цялата страна продължава дежурството във всички прокуратури, както и в 11-те териториални отделения на районни прокуратури. В 12 часа днес се проведе и координационно съвещание на Националното междуведомствено звено, създадено от прокуратурата, МВР и ДАНС, в което участваха главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС.

Дневник