ГЕРБ печели състоялите се днес избори за депутати в Европейския парламент с преднина от близо 10 % пред основния си опонент - БСП при ниска избирателна активност. Освен тях, евродепутати със сигурност ще имат още две формации - ДПС, ВМРО. Демократична България с резултат от 5.9 на сто е на ръба на изборната бариера от 5.88% от действителните гласове.

По първоначални данни управляващата партия и левицата увеличават с по един представител досегашното си представителство и ще имат съответно седем и пет мандата. ДПС губи един мандат и остава с 3. При сегашните данни ВМРО ще продължи да има един представител, както и Демократична България (на миналите избори мястото беше за обединението Реформаторски блок).

Това сочат прогнозните данни за резултатите от вота на социологическата агенция "Алфа рисърч". Те са базирани на анкета на изхода на избирателните секции и бяха обявени в студиото на БНТ от управляващият партньор в агенцията Боряна Димитрова. Тя изрично уточни, че мандатът при по-малките формации ще зависи до голяма степен от остатъка, който ще се преразпределя.

Под изборната бариера от 5.88 на сто от действителните гласове засега остават парламентарно представената в България партия "Воля" на Веселин Марешки и коалиционните партньори в управлението "Атака" и НФСБ.


Избирателната активност е била 28.8%.

Дневник