Проевропейски партии печелят изборите за Европарламента в редица страни, за които са известни данните от екзит половете. Сред тях са Германия, Австрия, Холандия, Малта и др. В същото време в повечето страни е регистрирана ниска избирателна активност.

В Германия печели без изненада коалицията ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел с 28%. На второ място са „Зелените“ /22%/, а на трето – коалиционният партньор на Меркел Германската социалдемократическа партия /15,5%/. Антиевропейската "Алтернатива за Германия“ е четвърта с 10%, но тя повишава леко резултата си спрямо предходните избори, когато за нея гласуваха 7,5%.

В разтърсваната от скандали Австрия канцлерът Себастиан Курц удържа убедителна победа, изпреварвайки значително своите опоненти. За неговата Народна партия са дали гласа си 34,5%. Доскорошният им коалиционен партньор крайнодясната Партия на свободата е трета със 17,5%, губейки над 2% спрямо предишните евроизбори.

В Гърция убедителна победа удържа „Нова демокрация“ с водач Кириакос Мицотакис. Опозиционната консервативна партия получава 30,5% от вота, следвана от управляващите от СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас с 24%. Антиевропейската партия на бившия министър на отбраната Панос Каменос получава едва 2,7%.

В същото време в Белгия крайнодясната националистическа партия „Фламандски интерес“ се радва на силна подкрепа не само на евровота, но и на парламентарните и местни избори, които се провеждат в многонационалното кралство, чиято обединителна спойка от 1831 г. е управляващата Сакс-Кобург-Готска династия.

В Холандия спечели Партията на труда на заместник-председателя на Европейската комисия и кандидат за неин председател Франс Тимерманс. Тя получи 18,10%.

Партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан вероятно ще спечели 56 на сто от гласовете на изборите за ЕП в Унгария, сочат прогнозни резултати, съобщава Ройтерс.

Управляващата партия Хърватската демократична общност печели най-много гласове в днешните избори за Европейски парламент - 23,34 процента, и получава четири от общо 12-те мандата за евродепутати, според екзитполове, публикувани след приключване на гласуването, предаде ТАСС.

dariknews.bg