Румънците масово отхвърлиха мерки, смятани за подкопаващи борбата срещу корупцията, в референдум с незадължителен характер, като нанесоха двоен удар за управляващата Социалдемократическа партия, която освен това загуби подкрепа на евроизборите, предаде "Ройтерс".

Двойното гласуване бе първият голям тест за популярността на социалдемократите, чиито реформи в съдебната система и в антикорупционното законодателство предизвикаха остри критики от страна на ЕС и САЩ.

На референдума, свикан от президента Клаус Йоханис, който често влиза в сблъсък с управляващата партия за съдебните и икономическите политики, гласоподавателите бяха помолени да решат дали на правителството да се забрани да променя правосъдното законодателство чрез извънредни постановления, както в момента може да прави, и дали искат национална забрана за амнистия и помилване в случаи, свързани с корупция.

Според данни от националната избирателна комисия активността бе 41% при затваряне на секциите в 18 часа по Гринуич, над трийсетте процента, които са необходими, за да бъде валиден.

"Благодаря ви, румънци. Това е ясен глас за коректна политика, за истинска справедливост. Никой политик не може да игнорира вашия ясен глас за независима съдебна система", каза Йоханис.

По данни от Европейския парламент опозиционната центристка Национална либерална партия печели 27.86% от гласовете и е на първо място, следвана от социалдемократите с 24.84%. На националните избори през 2016 г. управляващите получиха 45%. Нов алианс на опозиционни партии (USR-Plus) е трета с 18.11%.

В Румъния ще има президентски избори по-късно тази година и Йоханис е в силна позиция да спечели нов петгодишен мандат. Парламентарните избори се очакват през декември 2020 г.

Според сайта romania-insider хиляди румънци в чужбина са чакали часове наред на опашки, за да гласуват, но много от тях не са успели.

Дневник