Кандидатът на дясноцентристите за председателския пост в Европейската комисия Манфред Вебер призова за широк съюз на проевропейски сили със социалисти, либерали и зелени след изборите за Европейски парламент, които приключиха вчера, предаде "Ройтерс".

"Когато погледна данните, не виждам мнозинство срещу либералите, не виждам мнозинство срещу социалистите, не виждам мнозинство срещу Европейската народна партия. Така че това, което бих искал да направим, е да обединим силите си, за да работим заедно от сега нататък", подчерта Вебер.

Според официалните прогнози, разпространени тази сутрин, партиите, отдадени на засилване на ЕС, ще контролират две трети от местата в новия Европейски парламент. Крайнодесни и националистически партии, обещаващи с популистки лозунги да върнат ЕС към повече власт на националните правителства и парламенти, се представиха силно, но засега те изглеждат силно раздробени в целите си.

Франс Тимерманс, кандидатът на лявоцентристите за председател на Европейската комисия, отхвърли варианта за изграждане на коалиция с крайнодесните сили, като призова за "прогресивно" мнозинство в следващия Европейски парламент.

Дневник