Със свое решение Министерският съвет одобри днес проектопромени в Закона за политическите партии, с които субсидията да бъде точно определена на 11 лв. за един получен действителен глас при това със задна дата, съобщи правителствената пресслужба. Решението е взето неприсъствено.

Преди седмица "Шоуто на Слави" показа, че партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв. Така за миналата година вместо полагащите им се общо 32 млн. лева правоимащите партии и коалиции всъщност са получили над 38 млн. лв., или с 6 млн. лв. повече. Главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка.

След това финансовият министър Владислав Горанов поясни, че става дума за формулировка в закона, в резултат на която между спечелилите над 1% партии и коалиции се разпределят и гласовете за политически формации с по-малка подкрепа и така сумата се увеличава.

Със законопроекта се предлагат промени, които уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, уреждат се също така отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години, се казва в съобщението на правителствената пресслужба. Предвижда се със специален текст да се определи размерът на държавната субсидия за периода от 26.05.2016 г. до влизането в сила на изменителния закон.

Доразвива се уредбата, свързана с планиране на необходимите разходи за държавната субсидия, като се диференцират случаите, в които в рамките на бюджетната година правоимащите получават държавна субсидия за цяла календарна година или за по-кратък период.

Също така се предвижда планираните по централния бюджет за съответната година разходи да бъдат прогнозни.

В съответствие с обществените нагласи предлаганите промени ще доведат до икономия на бюджетни средства като общият размер на субсидията ще е с 6.5 млн. лв. по-малък, се казва в съобщението.

Предложеният начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще бъде отнесен за периода от 26.05.2016 г. до изплатената към 30.04. 2019 г. и икономията за бюджета би възлязла на 18,6 млн. лева. 

Дневник