Изборите за Европейски парламент бяха поредица от национални и регионални битки. "Политико" обобщава кои са големите победители и губещи.

Избирателна активност

Активността се увеличи значително, като превърна изборния процес в най-големия победител след 40 години намаляващо участие. Шампанското ще гърми в Брюксел, ако националните власти потвърдят в понеделник, че магическите 50% избирателна активност са достигнати (засега прогнозите са за 50.95%).

Основните партии

Дясноцентристката Европейска народна партия падна под 25% за пръв път от 1989 г., а социалистите се колебаят около 20%. Това е най-лошото им представяне от първите преки избори за Европарламент през 1979 г.

Добрите новини за големите партии дойдоха от Италия, където Демократическата партия изтласка Движение "Пет звезди" и зае второ място с 19 места. В Испания социалистите спечелиха категорична победа с 18 места. В Гърция съюзната на ЕНП "Нова демокрация" ще спечели девет места. С убедителната си победа над управляващата "Сириза" тя принуди премиера Алексис Ципрас да свика предсрочни избори през юни.

Хората на Салвини

Сред партиите, които отбелязаха ръст, съюзът около италианския вицепремиер Матео Салвини се справя най-добре, удвоявайки размера си, но все още е далеч от доминация в парламента.

Либералната АЛДЕ също спечели много места - 107 от досегашните 69 - благодарение главно на партията на Еманюел Макрон, и зае трето място в Европейския парламент.

Зелена вълна

"Зелената вълна" в ЕС е географски ограничена. Зелените партии завършиха на второ или трето място в няколко страни, включително Германия, Франция, Финландия и Люксембург. Те обаче не спечелиха места в Южна и Източна Европа. Получиха само две места в Централна Европа – от Австрия. И все пак възходът в подкрепата за Зелените във Великобритания значи, че тази групата вероятно ще надделее над съюза около Салвини.

Евроскептичен марш

Евроскептичните партии се представиха най-добре в Унгария, където управляващата партия "Фидес" на Виктор Орбан спечели почти 53%, достатъчни за 13 места. Сега "Фидес" ще трябва да реши дали да заеме по-умерена позиция и да остане в ЕНП, или да се присъедини към евроскептичната група. Изходът може да повлияе на силата на ЕНП в преговорите за запълване на висшите постове в ЕС, например председателския в Еврокомисията. В Полша евроскептиците спечелиха малко над 43%. В Европарламента като цяло тези сили се очертава да имат малко над 200 места.

Оставане и излизане

Партията на Брекзит на Найджъл Фараж, която иска Великобритания да излезе от ЕС без сделка, спечели изборите на национално ниво. Тази победа обаче бе балансирана от възхода на партии, подкрепящи оставането, най-отявлено на либералдемократите, които се очертава да заемат второ място.

Наказани от избирателите

Ударените от скандали партии, изглежда, платиха висока цена. Управляващата румънска социалдемократическа партия загуби повече от една трета от гласовете си и седем от своите 16 места – наказание отчасти за действията й срещу върховенството на закона в страната.

Австрийската крайнодясна Партия на свободата загуби подкрепа след т.нар. скандал от Ибиса. Тя остана на трето място със 17.2% - спад с 3% от представянето на партията на националните избори през 2017 г.

Датската народна партия, чиито членове редовно бяха разследвани за измами с евросредства през последните пет години, загуби почти половината от гласовете си и две от трите си места. Един от ключовите съюзници на Салвини изгуби мястото си.

В Естония крайнодясната Консервативна народна партия дори не изкара месец в правителството преди да бъде наказана от избирателите и победена дори от малките социалдемократи. Тя спечели едва едно място.

Победа на косъм

"Национален сбор" на Марин Льо Пен победи във Франция, но на косъм. Нейната партия загуби подкрепа в сравнение с 2014 г.

Листата на Макрон, наречена "Възраждане", завърши втора, но все още може да изиграе ключова роля в следващите месеци, било то, доминирайки в либералния блок в Европейския парламент или сформирайки нов прогресивен фронт, който да действа като баланс на силите в съвета, Еврокомисията и парламента.

Дневник