Водачът на евролистата на БСП Елена Йончева има най-много получени преференции на изборите в неделя. На второ място е лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който бе на пето място в листата. Това е предварителна информация на "Позитано" 20 към 13:30 ч., потвърдиха социалисти пред "Дневник".

По неофициални данни на екипа на Сергей Станишев той успява да събере достатъчно преференции, за да премине прага от 5% за разместване на листата и да се нареди на второ място в нея. Запознати с резултатите към момента социалисти на "Позитано" 20 правят същите изчисления. Дали обаче това ще се случи към момента не е известно, тъй като не са обработени всички данни от преференциалния вот в изборните протоколи.

Към 12 ч. при 95.20% обработени протоколи БСП за България има 450 005 гласа, което означава, че за да размести листата, един кандидат трябва да събере над 22 500 гласа.

Очаква се Централната избирателна комисия да обяви мандатите и преференциите до 31 май.

Определянето на водач на евролистата на БСП създаде разделение в партията. Лидерът й Корнелия Нинова успя да прокара номинацията си - журналиста Елена Йончева, която зае първото място при оспорван таен вот в Националния съвет на БСП срещу Сергей Станишев. Опитът на тясното ръководство на партията обаче той да бъде отстранен от листата бе неуспешен и отново таен вот го нареди на петото място.

Според социалисти по време на цялата кампания са спирани изявите на Станишев както в големите градове, така и в медии. Желанието на ръководството на БСП, което неофициално е спуснато към партийните структури, е било да се гласува преференциално за Елена Йончева, Деница Златева, Иво Христо и Велизар Енчев.

Дневник