Гитанас Науседа, бивш главен икономист на литовското поделение на шведската Skandinaviska Enskilda Banken, е новият президент на Литва. На балотажа в неделя той събра подкрепата на 72% от избирателите и победи Ингрид Шимоните.

"Ройтерс" коментира, че убедителната му победа вероятно се дължи на това, че той никога не е заемал правителствени постове и не е свързан с никоя от големите партии. 55-годишният банкер обещаваше в кампанията си достатъчно общи неща като това да се бори с несправедливостите и да направи всичко за подобряване живота на обикновените граждани.

Литва е парламентарна република, но президентът е с "хибридна" роля на полупрезидентска система. Той може да влияе върху външната и вътрешната политика и одобрява състава на правителството, премиера, съдиите, главния прокурор и управителя на централната банка.

Науседа не се съгласяваше в предшественичката си Даля Грибаускайте, която подкрепяше Украйна и наричаше Русия "страна агресор", но заяви, че няма да отстъпва от твърдата линия спрямо Москва и подкрепя инициативата на Полша да има постоянно разположена голяма база на САЩ или НАТО. Грибаускайте няма право да остане на поста, тъй като изминаха два последователни мандата - максималното позволено според uонституцията. Опонентката му Шимоните е бивш финансов министър в дясноцентристко правителство.

Първото предизвикателство пред новия държавен глава ще бъде да прекрати правителствената криза. Премиерът Саулис Сквернелис обеща да подаде оставка в деня, в който Науседа встъпи в длъжност, след като се кандидатира за президент и не успя да стигне до втория тур. Кампанията бе белязана от недоволството на избирателите от икономическото неравенство и корупцията в Литва. Само България е страната от ЕС, в която неравенството е по-голямо.

Дневник