Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов изрази задоволство от работата на партийните структури на партията в страната по време на предизборната кампания и отбеляза, че те работят добре въпреки отсъствието на зам.-председателя Цветан Цветанов.

"Очевидно, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов, видяхте - изтеглих го назад, структурите си работят, евродепутатите са ни в пъти, в класи по-добри от тези от другата страна. Те въобще една европейска тема не повдигнаха", заяви Борисов пред журналисти в Габрово, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. Месец преди изборите Борисов пое кампанията на партията си. Съобщенията от пресслужбата на ГЕРБ за участията на председателя на предизборния щаб Цветан Цветанов в събития из страната секнаха.

Макар след оттеглянето си от парламента заради скандала с апартамента Цветан Цветанов да стои настрани от медиите, кампанията му продължава с пълна сила, показват съобщенията и снимките, които публикува по няколко пъти на ден в личния си профил във "Фейсбук". В началото на май Борисов заяви, че партийното бъдеще на Цветанов ще зависи от резултата на изборите.

"Доволен съм, щом сме победили, при това участие на президента, даже ми е много драго за Асеновград, че отидоха и Радев, и Корнелия накуп и ги бихме с над 1000 гласа, при прякото участие на президента срещу нас в полза на БСП. Благодаря на хората, че не се подведоха по тази злоба, тази жлъч и всичко останало", каза още Бойко Борисов.

По последни данни ГЕРБ води пред БСП вече с над 6 на сто (за ГЕРБ са гласували 30.94%, а за БСП - 24.24%).

По думите му резултатите от изборите показват, че ГЕРБ продължава да е първа политическа сила сред най-младите, сред хората от средната възраст, работещите и допълни, че е необходимо да се работи още по-активно за образованието на българите в чужбина.

"Никой не ме изненада, изненада ме злобата. Просто все едно играха за последно, прекрачиха всички граници. Със "справедливост по комунистически" ни върнаха в едни други времена – на народния съд. Когато някой излиза и се приема за единствената институция в държавата и сочи с пръст кого да арестувате и кой да влезе в затвора - това е било 1945 г. Това е справедливост по комунистически", заяви министър-председателят.

Борисов каза, че няма необходимост от предсрочни избори. "Сега искат ли предсрочни избори пак? Да дадем 50-60 млн. за нови избори и след това за местните - още 50-60 млн. Все едно ей така извират парите. Ако бяхме направили тези избори заедно с парламентарните, днес щяхме пак да говорим с кого да се коалираме", каза той.

Дневник