Лидерът на БСП Корнелия Нинова в първо изявление след вчерашните избори за Европейски парламент призна изборната загуба, но и отчете някои постижения на партията си - увеличен брой избиратели спрямо предишните избори през 2014г., повече евродепутати и добро представяне спрямо останалите в Европейския съюз.

Тя свиква утре заседание на широкото ръководство на партията и ще предложи депутатите на левицата да се върнат в парламента. В общинските и областните партийни организации предстои и подробен анализ на изборната загуба или победата, в регионите, където БСП води (Видин, Ямбол, Плевен и Добрич). Нинова подчерта, че отговорността за резултата трябва да се носи солидарно.

Ниската избирателна активност е урок за всички партии, които трябва да си отговорят защо не ги харесват хората, а е проблем и за държавата, защото прави значим купения и корпоративен вот. По-рано днес и президентът Радев нарече ниската активност "шамар" за политиците.

Тя отбеляза, че за БСП вчера са гласували 450 хил. души при 424 хил. на предишните избори за Европейски парламент. "Само ние увеличаваме броя на евродепутатите си, другите или запазват или губят", добави партийният лидер. Освен това по думите й сред 28-те европейски партии от социалистическото семейство БСП била пета - след Малта, Португалия, Испания и Кипър.

Като причини за загубата Нинова изброи външните, свързани със страха, корпоративния вот и използването на администрацията, както и вътрешни, партийни, които тепърва ще се обсъждат.

Нинова каза, че ще задвижи процедура за избор на нов председател на БСП по новия устав, който предвижда пряк избор от всички членове, и възнамерява да се кандидатира.

След като депутатите на левицата се вънат в пленарната зала, приоритетно ще внесат промени в закона за КПКОНПИ, за избор на европейски прокурори и за правомощията на главния прокурор.

Дневник