Оставаме вречени и с решимост да продължим към местните избори, каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов ("Да, България") на първата пресконференция на коалицията след европейските избори. Той благодари на водачите на листата, "преди всичко на Радан Кънев".

"Тази победа е негова. Ние го подкрепихме с желание, това е най-силният кандидат, който коалицията може да извади", каза Иванов.

Според него Кънев е най-подходящият да се бори за важните каузи. "Европа тепърва има да осъзнае как да се гарантира върховенството на закона в Югоизточна Европа, как да бъдат спрени хибридните атаки", каза още Христо Иванов. Според него в демократичното пространство има утвърдено обединение на демократите и то е показало ясна физиономия.

Другият съпредседател на коалицията - Атанас Атанасов (ДСБ), отбеляза, че това са първите избори, на които "Демократична България" се е явила. Според него резултатът е задоволителен и е вкарал коалицията в "А" група. Освен това "Демократична България" е показала, че ще бъде фактор в политиката. Христо Иванов добави, че този резултат е задължаващ.

Владислав Панев ("Зелено движение") каза от своя страна, че Радан Кънев ще бъде най-добрият български евродепутат. Панев отбеляза, че има зелена вълна в Европа и амбициите на коалицията са да променим България и ЕС, "доколкото можем".

Кънев ще бъде част от ЕНП, но критичен към ГЕРБ

"Няма време за почивка, вече сме в кампания за местните избори. Има един голям извод от тези избори и той е, че БСП алтернатива не може да бъде. Алтернативата трябва да бъде различна от бившите комунисти и е наша отговорност да изградим тази алтернатива", каза още Кънев.

Той заяви, че ще бъде част от групата на Европейската народна партия (ЕНП). "Ще работя с ГЕРБ (също член на ЕНП - бел. авт.) все така критично, както съм работил в българския парламент, за промяна на ЕНП.

Марката "Демократична България" ще работи за разширяване

"Даваме си сметка, че много демократи и много свободни хора не ни подкрепиха. Ще работим за това да разширим подкрепата за "Демократична България". Трябва много внимателно да разгледаме резултатите на другите участници в дясно-център и дали трябва да водим коалиционни разговори", каза Атанасов. Той добави, че "Демократична България" се е превърнала в марка и трябва да работи за разширяване.

Местните избори са за разширяване на местно ниво, уточни Христо Иванов и добави, че ще се работи за местни коалиции. "Започваме сериозна кампания, на първо място е София", добави Атанас Атанасов. Той смята, че все още е възможно и трябва да има предсрочни парламентарни избори.

Дневник