Австрийският канцлер Себастиан Курц бе свален при вот на недоверие, внесен след сътресенията в кабинета заради скандала "Ибисагейт". Това е вторият силен политически отзвук по-малко от 24 часа след като бяха обявени първи резултати от повечето страни в Евросъюза, където имаеш избори за Европейския парламент.

Резултатът бе предизвестен, след като крайнодясната Партия на свободата обяви, че ще подкрепи вота, а социалдемократите изложиха в серия публикации в "Туитър" мотивите си да не подкрепят канцлера.

Според в. "Ди пресе" новият канцлер трябва да бъде избран до 11 юни с мнозинство в парламента.

Гласуването срещу Курц последва скандала с видеозапис от вила в Ибиса. Клипът, разпространен от германския в. "Зюддойче цайтунг" и сп. "Шпигел", показа как бившият вицеканцлер и председател на крайнодясната Партия на свободата, Хайнц-Кристиан Щрахе, обещава щедри обществени поръчки на мнима племенница на руски олигарх.

Последва решение на Курц и президента Александер Ван дер Белен за предсрочни избори през есента. След искане крайнодесният вътрешен министър да напусне кабинета цялата Партия на свободата се изтегли от него.

Правителството на Курц се разпадна и той носи отговорността за това, казаха социалдемократите. Те го обвиняват, че не се е консултирал с тях за назначаването на експертни министри на мястото на членовете на Партията на свободата. Така въпросът се оказа кой ще управлява Австрия до извънредния вот през есента.

Дневник