"Астън Вила" е последният нов член на Висшата лига и от новия сезон се завръща в английския елит. Тимът, който има седем титли в старата Първа дивизия, победи "Дарби каунти" във финалния плейоф с 2:1 на "Уембли".

След тригодишно отсъствие съставът от Бирмингам се завръща във Висшата лига, от която изпадна след края на сезон 2015-16. "Вила" стигна до успеха с голове на Анвар Ел Гази и Джак Макгин, а точен за "овните" беше Мартин Уагхорн.

Другите два тима, които се класираха във Висшата лига са "Норич" и "Шефийлд юнайтед", които завършиха първи и втори. "Вила" беше едва пети в крайното класиране, но в плейофите между тимовете, завършили между трето и шесто място, се справи най-добре.

Преди година "Вила" отново беше на финал в плейофите, но загуби с 0:1 от "Фулъм".

Двубоят е считан за най-скъпият във футбола, след като победата гарантира сериозни постъпления в следващите три сезона. Те възлизат на 170 милиона паунда от приходите от реклами, бонуси и телевизионни права. В случай че тимът, спечелил промоция във Висшата лига, избегне незабавно изпадане сумата ще нарасне до 300 милиона паунда.

"Астън Вила" игра много силно през първата част и впечатли с движението си без топка. Макар да нямаше превес в контрола на топката, съставът воден от Дийн Смит и Джон Тери, имаше някои добри положения.

В самия край на първото полувреме тимът от Бирмингам стигна до ценен гол. Негов автор беше Ел Гази, който засече с плонж хубаво центриране на Ахмед Елмохамади отдясно.

След паузата грубите действия от двата тима зачестиха, като нервите взеха връх. Все пак съдията Пол Тиърни успя да успокои действията с няколко жълти картона, а точно час след началото на мача "Вила" вкара и втори гол.

Джак Макгин се възползва от много груба грешка на вратаря на "овните" Келе Рус. Холандецът не излезе навреме, за да улови центриране, което беше балонно и халфът на "Вила" го изпревари, разписвайки се с глава.

След като имаха два гола аванс футболистите на "Астън Вила" предостваиха инициативата на "Дарби каунти" и тимът на Франк Лампард се възползва. "Овните" заиграха много вдъхновено и в последните 10 минути буквално обсадиха съперника си.

В 81-ата минута "Дарби" намали след много красива атака. Джак Мариът свали с глава центриране отляво, а Мартин Уагхорн стреля остро по тревата, пращайки топката в мрежата – 1:2.

Дневник