"Левски" и "Етър" се изправят в пряк дуел, който ще определи последния български участник в европейските клубни турнири през следващия сезон. Двата тима, които завършиха на трето и седмо място в Първа лига, излизат днес от 20 часа на стадион "Георги Аспарухов" в мач с голяма стойност.

За "Левски", който претърпя много промени през сезона и вече е с ново ръководство, участие в Европа е от жизнено значение. "Етър" мечтае да се завърне в европейските турнири, където не е играл от сезон 1991-92, след като преди това беше станал шампион.

Срещата ще бъде и последна за Красимир Балъков начело на тима от Велико Търново, като след това той поема националния отбор. В редовния сезон "Етър" завърши на седмо място, а след изиграването на плейофната фаза премина и през баражите. Съставът от Велико Търново отстрани последователно "Локомотив" (Пловдив) и "Славия", за да стигне до мач с "Левски".

За сините това е трето поредно участие в бараж за Лига Европа след въвеждане на новия формат в Първа лига, като неизменно тимът завършва трети в крайното класиране. През сезон 2016-17 "Левски" победи след дузпи "Верея" в много драматичен мач, а преди година се справи с "Черно море" с 4:1.

"Това е един мач и в него може да се случи всичко. "Етър" е дисциплиниран отбор, няма да ни е лесно, но не смятам, че съперникът ще играе дефанзивно. Затова ние трябва да сме агресивни, все пак играем на нашия стадион", каза треньорът на "Левски" Георги Тодоров, за когото това също е последен мач.

От новия сезон "Левски" ще бъде воден от досегашния национален селекционер Петър Хубчев.

"Винаги когато имаш такъв шанс за евротурнирите, е хубаво. Не сънуваме и не мечтаем. Ние сме реалисти, а не идеалисти или някакви наивници. Знаем, че ще ни бъде много тежко. Но пък това е сладкото, че ако имаме ден, винаги може да се случи нещо неочаквано", каза преди срещата Красимир Балъков.

Като футболист последният мач на Балъков за "Етър" отново е срещу "Левски", като това се случва в края на 1990 г. На стадион "Ивайло" във Велико Търново виолетовите побеждават с 4:2, а Балъков вкарва два от головете, като след това е трансфериран в "Спортинг" (Лисабон).

Двубоят е тази вечер от 20 часа на стадион "Георги Аспарухов" и ще бъде излъчен по "Диема Спорт".

Дневник