Датата е 26 май и футболистите на "Аталанта" се подготвят за един от най-важните мачове в историята на клуба. Тимът от Бергамо е на прага на знаменит подвиг, като преследва първо класиране в Шампионската лига.

Никога досега градът с население около 120 хиляди души не е приемал мачове от най-престижния клубен турнир. Това обаче ще се промени от есента, тъй като "Аталанта" се справи със задачата в люта битка с големите "Интер" и "Милан", продължила до последния кръг в Серия А.

В него тимът от Бергамо се наложи с 3:1 срещу "Сасуоло", като успехът позволи на отбора на Джан Пиеро Гасперини да завърши на третото място с 69 точки, колкото има и четвъртият "Интер", а "Милан" остана с една по-малко.

Това е най-предното класиране в 112-годишната история на "Аталанта". В допълнение към впечатляващия си сезон тимът стигна финала за купата на страната и вкара цели 77 гола в първенството - повече от всеки друг отбор през кампанията.

С атрактивен и нападателен футбол "Аталанта" спечели симпатиите на мнозина. Фигурата зад силните резултати в последните три години е треньорът Гасперини, който превърна тима от средняк от долната половина на таблицата до отбор, който играе равностойно с големите.

Архитектът зад успеха

Гасперини е бивш футболист, който заиграва в Серия А едва на 29-годишна възраст. По-късно той остава свързан с футбола, като дълго време води юношески отбори в "Ювентус". Дебютът му в треньорската кариера е в "Кротоне", с който през 2003 г. печели промоция за Серия Б.

Впоследствие италианецът се насочва към Серия А с "Дженоа". Отборът впечатлява с атакуващия си футбол и завършва пети през сезон 2008-09, което е най-предното класиране на тима от 19 години. Две години по-късно той е назначен в "Интер", но е бързо уволнен след равенство и четири загуби в първите си пет мача.

Постепенно Гасперини рестартира кариерата си в "Палермо" и "Дженоа", преди да се насочи към "Аталанта" през лятото на 2016 г. Италианецът променя изцяло облика на отбора, като налага атакуващ стил на игра със схема 3-4-2-1.

Ключовата дума в подхода на Гасперини е гъвкавост и разнообразие. Той използва предимно работливи отборни играчи, които изпълняват агресивна висока преса. Футболистите му често разиграват по цялата ширина на терена, като бързо превключват в игра по фланговете.

Гасперини обича да използва енергични бекове, които нахлуват по крилата, а понякога централният нападател е заменен от фалшива деветка. От огромно значение за италианеца е наличието на повратлив футболист, който да прави връзката между линиите на защитата и атаката.

Глад за успехи

Качествата на Гасперини се видяха още в първия му сезон, когато отборът завърши седми. По този начин "Аталанта" игра за пръв път от 26 години в евротурнирите. Преди година тимът остана четвърти в Серия А, стигна до полуфиналите за купата и продължи да надгражда започнатото.

Сега отборът е гладен за успехи и вероятно Бергамо очаква с вълнение първите емоции в Шампионската лига. Според Гасперини тимът му е готов да направи следващата стъпка в развитието си.

"Шампионската лига е цел, която "Аталанта" никога не е постигал в клубната си история. По мое мнение ще се представим достойно. Момчетата бяха великолепни", каза Гасперини след победата срещу "Сасуоло".

Дневник