Испанската полиция е задържала редица професионални футболисти по подозрение, че участават в мрежа за манипулиране на мачове, съобщава "Ел Паис". Сред арестуваните има играчи от елита на Испания Ла Лига и от второто ниво.

Според медиите в Испания един от задържаните е Борха Фернандес от "Валядолид", който обяви края на кариерата си след края на сезона. 38-годишният защитник, заедно със Самуел Саис, който е собственост на "Хетафе" и играе под наем в "Лийдс", са някои от действащите футболисти сред задържаните.

За лидер на организацията е считан бившият футболист на "Реал" (Мадрид) Раул Браво.

Това е втори такъв скандал в испанския футбол за последните години. В началото на 2018 г. при специализирана акция на полицията и прокуратурата бяха задържани над 20 души, но всички те бяха от отбори от ниските дивизии на испанския футбол.

Задържан е и друг дългогодишен футболист Карлос Аранда. Той е бивш юноша на "Реал", а в 14-годишната си професионална кариера играе за половин дузина елитни тима. Президентът на "Уеска" Агустин Ласаоса и лекарят на тима Хуан Карлос Галиндо Лануса също са в ареста, като се изяснява и тяхното участие.

Всички задържани са заподозряни в манипулиране на мачове, корупция и пране на пари.

Дневник