От 68 на 109 – това е скокът в броя места за либералите в Европейския парламент след изборите. Групата се изкачва от четвърта на трета позиция в институцията. Първите две политически групи обаче са толкова отслабени, че със сигурност ще им трябват съюзници. Посланието е ясно – в новия европарламент коалициите ще са от ключово значение, а либералите се очертават като незаобиколим фактор. Това ще има значение и за разпределението на висшите постове в ЕС.

"Абсолютно необходим партньор"

Еманюел Макрон може и да е на разочароващото второ място след изборите за Европейски парламент във Франция, но сега сериозно може да започне битката си за влияние в Брюксел, пише "Ройтерс", като отбелязва, че президентът е в по-силна позиция да я води, отколкото беше преди две години. Макрон може и да не успя да победи крайнодесния лидер Марин льо Пен в неделя, но сега той има армия от евродепутати, която може да нарича своя, а това му дава повече влияние на европейската сцена.

"Въпреки че завърши втора след Льо Пен, партията на Макрон има повече шансове да е в роля от основно значение – или дори решаваща – в сравнение с партията на Марин льо Пен", коментира Манюел Лафон Рапнуй, който ръководи клона на Европейския съвет за външна политика в Париж. "Разбира се, от гледна точка на политически капитал, от гледна точка на имидж не е много добре за Макрон. Но от институционална гледна точка с тази нова конфигурация на Европейския парламент той сега е в по-добра позиция", допълва анализаторът.

Партията на Макрон "Република, напред" бе създадена през 2016 г. и досега нямаше представители в Европейския парламент, което ограничаваше влиянието му. Тя завърши с под един процент зад Льо Пен, която се представи по-зле, отколкото преди пет години. Сега се очертава и двамата да имат по 23 места в европарламента.

Това би трябвало да е достатъчно на хората на Макрон, за да бъдат най-големият национален контингент в третия по големина блок в парламента, центристката група, наричаща се в момента Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в която Макрон сега ще поеме инициативата.

На фона на постепенното оттегляне на германския канцлер Ангела Меркел от политическата сцена след почти 15 години на власт Макрон има амбиции да получи мантията на лидер на европейския проект. Освен това предвид отслабените позиции на двете досега доминиращи сили в европарламента – Европейската народна партия вдясно и Прогресивния алианс на социалистите и демократите вляво, на които не им достигат представители за 376-те места, необходими за мнозинство, АЛДЕ ще се превърне в ключов елемент за която и да е коалиция.

В Брюксел хората на Макрон смятат себе си за много важни – който и да иска да събере мнозинство в вропарламента, ще трябва да го направи с Макрон и АЛДЕ. "За пръв път ЕНП и С&Д ще трябва да правят компромис с центристка проевропейска сила, в която ние ще имаме централна и ключова роля и която ще бъде абсолютно необходим партньор", коментира съветник на президента.

Противници и съюзници

Позицията на Макрон обаче може да бъде подкопана на масата на лидерите в Европейския съвет. На фона на категоричната победа на евроскептика Виктор Орбан с 52% в Унгария Макрон ще срещне трудности да наложи интеграционасткия си проевропейски дневен ред, смята Кристофър Дембик, икономист в "Саксо банк" в Париж.

И други европейски политици смятат, че Макрон ще играе лидерска роля на европейската сцена. "Може да го харесвате или пък не, но няма съмнение, че той ще бъде лидерът в идните месеци в Европа", казва Матео Ренци, бивш италиански премиер. Португалският премиер, социалистът Антониу Коща, също изрази подкрепа за европейските планове на Макрон преди вота, намеквайки, че президентът може да успее да спечели съюзници отвъд центристкото си семейство в европарламента.

С поглед към висшите постове в ЕС, Макрон не губи време. В неделя вечер той разговаря с Меркел. Предстоят му преговори и с други лидери преди Европейския съвет днес, който поставя началото на преговорите за ръководните позиции в ЕС. Испанският премиер Педро Санчес, чиито депутати са на път да бъдат най-големият контингент в групата на социалистите в Европейския парламент, вечеря с Макрон снощи. Стратезите в Елисейския дворец от дълго време се надяват да примамят испанските социалисти в "голямата си коалиция" на проевроепйски прогресивни сили.

Силна заявка

В изявление на групата около АЛДЕ и Макрон, включваща също така новото румънско движение, водено от бившия премиер и еврокомисар Дачиан Чолош (USR Plus), се изтъква, че "никой кандидат не си е осигурил мнозинство в Европейския парламент" - удар по шансовете на Манфред Вебер от ЕНП да оглави Европейската комисия, пише "Политико".

"Резултатите от европейски избори 2019 са ясни. Никое проевропейско мнозинство няма да е възможно без новата центристка група, която семейството на АЛДЕ, "Възраждане" (листата на Макрон – бел. ред.), USR Plus и други водени от реформите сходно мислещи партии ще създадат", се подчертава още.

В изявлението, което затвърждава съпротивата на либералната група срещу т.нар. процедура с водещия кандидат (повече четете тук), се допълва: "Ще бъдем изключително бдителни за всеки опит да бъдат заобиколени необходимите преговори между демократично избраните заинтересовани страни, защото това ще е изключително вредно за прозрачността и отчетността на европейския демократичен процес."

"Нашата нова група ще бъде отворена да обсъди всички кандидати, способни да съберат подкрепата на политическите семейства, които ще съставят бъдещото управляващо мнозинство", се казва още в изявлението, намеквайки, че либералите искат да бъдат част от това мнозинство. А ключовите политически въпроси на новата група (борба срещу климатичните промени, справедливо данъчно облагане, миграция, сигурност и просперитет), подсказват, че тя гледа на себе си като на част от центъра – и на вниманието, и на политическия спектър.

Дневник