Новият украински президент Володимир Зеленски върна на управлявалия два мандата грузински президент и губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили гражданството, отнето му по време на предшественика Петро Порошенко. Това съобщи администрацията на президента.

Саакашвили, получил украински паспорт с указ на Порошенко на 29 май 2015 г., на практика остана без гражданство две години по-късно. Причината бе, че през декември 2015 г. - половин година след назначаването му за губернатор на Одеска област, бе лишен от грузинско.

Той се задържа като губернатор близо година и половина, като през това време критикуваше централните власти, включително президента Порошенко, който през февруари 2015 г. го привлече сред съветниците си. Саакашвили обвиняваше в корупция премиера Арсений Яценюк и имаше личен конфликт с вътрешния министър Арсен Аваков.

Преди година и половина той опита да обедини опозицията срещу "корумпираните" власти в страната.

Саакашвили благодари на Зеленски за решението му във фейсбук. Преди това той определи постъпката на Порошенко, който му отне гражданството, за "дело да недостоен президент", а връщането - за дело на достоен.

Дневник