За мен е ключово хората на най-деликатните позиции в ЕС да споделят нашия проект и да са възможно най-харизматичните, изобретателни и компетентни. За мен е важно и да имаме баланс между половете - да предложим двама мъже и две жени."

Това заяви пред журналисти френският президент Еманюел Макрон след първата среща на лидерите на 28-те страни членки след изборите за Европейски парламент. Той отказа на този етап да спомене име на свои фаворити за това кой да води Европейския съюз в следващите 5 години.

Но Макрон допълни, че са се договорили да няма автоматично издигане на водещите кандидати на основните групи в европарламента. Това означава, че лидерите засега не са застанали зад Манфред Вебер - кандидатът за поста на Жан-Клод Юнкер от името на Европейската народна партия - най-голямата парламентарна група и в бъдещия състав на ЕП.

Четирите ключови поста, за които кандидати предлагат националните правителства, са на председателя на Европейската комисия, на председателя на Европейския съвет (сега се заема от Доналд Туск), на Европейския парламент (досега бе италианецът Антонио Таяни) и на Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност (от 2014 г. той се заема от Федерика Могерини). Пета важна позиция - но тя се запълва от страните от еврозоната - е на управителя на Европейската централна банка (в момента е италианецът Марио Драги).

Досега не е известно жени да са споменавани като водещи претенденти за ЕЦБ и Европейския парламент, но няколко имена, включително на Кристалина Георгиева и Кристин Лагард, попадат в списъците на новинарските агенции за остаталите два поста.

Влизайки за работната вечеря, канцлерът Ангела Меркел заяви, че иска Вебер да е следващият председател на Европейската комисия, когато Юнкер се оттегли на 31 октомври. Но почти веднага Макрон каза, че според него много по-добри са кандидати с опит като либералната датчанка Маргрете Вестагер (еврокомисар по въпросите на конкуренцията), дясноцентристкият французин Мишел Барние (водещ преговорите с Лондон за Брекзит) и холандецът социалист Франс Тимерманс.

"Не съм от настояващите за лидери на Европейския съюз или на Европейския съвет, които няма да засенчват националните лидери. Искам да обединявам. Ако всеки се вторачи в имената, както е сега, ще блокираме всичко", каза още Макрон. Френски официални лица са казвали неведнъж, че за тях е проблем, че Вебер няма нужния за толкова висок пост политически опит на национално или европейско ниво, както и че не говори френски.

"Ройтерс" цитира дипломати да казват, че Меркел е била стъписана от бързото и публично отхвърляне на кандидата, който предпочита Берлин. "Тази вечер няма да избираме Мистър или Мисис Европа, а просто ще очертаем баланса след евроизборите", каза Ксавие Бетел, либералният премиер на Белгия, опитвайки се да охлади страстите.

Но изходът от вота показа силен спад за дясноцентристките и лявоцентристките сили, доминирали заедно десетилетия наред постовете и дневния ред в парламента, и възход на либерали и особено на Зелените. Всички те са проевропейски сили, но новият баланс прави по-сложно и постигането на консенсусни решения.

Според източници на "Ройтерс" тази вечер Испания и Швеция са застанали зад Тимерманс, Ирландия и Хърватия са говорили за Вебер, а Словения е подкрепила Вестагер. Източноевропейски лидери били поискали географски баланс при раздаването на водещите постове в Брюксел, като Полша и Унгария категорично ще са против Тимерманс. Като зам.-председател на Комисията той ръководи процедурите срещу двете страни за нарушаване върховенството на закона, които - поне на теория - може да доведат до безпрецедентното замразяване правото им на глас в ЕС, точно когато се преговаря за финансовата рамка на ЕС за следващите 7 години.

Холандският премиер Марк Рюте, чието име също се споменава сред потенциалните кандидати, каза, че днешната среща "е за съдържанието, а не за конкретни хора" и че фокусът би трябвало да е върху политики за климатичните промени и миграцията.

Диалогът е затруднен и от вторичните сътресения от евроизборите в националните столици. Австрия бе представена тази вечер от финансовия министър Хартвиг Люгер, временно изпълняващ длъжността канцлер след като в понеделник за пръв път от 1945 г. насам парламентът във Виена отстрани канцлера Себастиан Курц. Гръцкият премиер Алексис Ципрас е с несигурно бъдеще, защото обяви предсрочни избори при чувствително по-популярна консервативна опозиция. Под въпрос е и оставането на поста на белгийския премиер Шарл Мишел.

Тази вечер бе последното участие на премиера Тереза Мей на Европейски съвет - на 7 юни тя се оттегля от поста си.


"Италия е изолирана. Когато се надвикваш, крещиш и обиждаш, оставаш сам и постигаш съсвем скромни резултати", каза Антонио Таяни по повод поведението на италианския вицепремиер и национал-популист Матео Салвини. Конфронтациията с Брюксел, в която той умишлено попадна, създава ситуация една от страните основателки на ЕС и сред петте големи континентални държави в съюза да е практически изтласкана от процеса на определяне кои ще са петимата водещи европейци. Досега Италия бе свръхпредставена, защото три от тези позиции се заемаха от нейни граждани - Антонио Таяни, Федерика Могерини и Марио Драги.

Докато премиерът Джузепе Конте пътуваше за Брюксел, лидерите на ЕС вече провеждаха една след друга двустранни срещи за новите ръководители на съюза. Член на екипа на Конте каза за "Ройтерс", че "не са планирани срещи на четири очи" в програмата му.

В същото време Салвини призовава за радикална промяна на икономическата политика на ЕС, разхлабване на строгите фискални правила и нов мандат на ЕЦБ, която да гарантира публичните задължения на страните. Това няма как да стане без да събере широка подкрепа от останалите държави.

В сряда се очаква Европейската комисия да изпрати в Рим писмо с искане на обяснения защо правителството увеличава огромната задлъжнялост на Италия. Ако правителството не реагира, следващата седмица може да започне процедура, която да завърши с финансови санкции за страната. Инвеститорите едва ли ще чакат толкова дълго.

Франция и Германия имат амбиции техен гражданин да оглави ЕЦБ през октомври или да е на мястото на Юнкер, но е невероятно една от тях да заеме и двата поста. След евроизборите ролята на ЕНП, в която Берлин има силен глас, е ограничена (и само 7 от 28-те правителства се предвождат от премиери от тази група), а се увеличи тежестта на Париж в засиления либерален блок. Макрон веднага започна срещи и със силни соиалисти като испанския премиер Педро Санчес, чиято партия е с най-голям брой евродепутати в групата Социалисти и демократи и има засилени амбиции за постовете по върховете на ЕС.

Доналд Туск се надява за предложи през юни по едно име за всеки от четирите ключови поста, след което те да бъдат внесени в Европарламента за гласуване през юли. В противен случай цялата процедура спира заради лятната ваканция на евродепутатите през август и се отлага за есента.

За посочване на кандидатите не е нужно единодушие, но и едва ли някой би успял, ако го предложат само няколко държави.

Дневник