Михаил Миков, който е бивш председател на БСП, няма да се кандидатира отново за поста. Това заяви самият той в ефира на БНТ. Вчера досегашният лидер Корнелия Нинова след отпор от вътрешната опозиция реши да подаде оставка и да свика заседание на висшия орган на БСП - конгреса, който да вземе част от решенията за прекия избор на лидер на БСП.

"Предизборната кампания на БСП беше грешна, напускането на парламента - също, защото изпуснахме приемането на 30 закона", каза Миков. По думите му има сериозни основания зад оставката на Нинова. "След няколко месеца предстоят местни избори, а това ще е нов шанс за партията", каза още той. Според него битката вътре в листата е продължила и преди кампанията, и след нея, а грешките не може да се прехвърлят в местните структури.

"Създадоха се свръхочаквания за победа и за провеждане на предсрочни избори след това. Не бива да казваш хоп, преди да скочиш. Не можеш да създаваш свръхочаквания в партията, в симпатизантите, в гражданството, когато няма основания за това", добави Миков по повод резулата на европейските избори, в които БСП остана втора след ГЕРБ с 24.4% от гласовете.

Като основни проблеми пред социалистите бившият председател посочи нуждата от консолидация, приемане на различното мнение и преустановяване на практиката за създаване на вътрешни разделения в партията. Той уточни, че по време на седемчасовата дискусия в Националния съвет на БСП във вторник е бил спрян натиск за прехвърляне на отговорността за изборния резултат от централата към местните структури.

На закритото заседание на Националния съвет Нинова освен подаването на оставка претърпя още една загуба спрямо вътрешната опозиция в партията. Според присъстващи тя е предложила конгресът, който ще заседава на 16 юни, само да потвърди оставката й, но преди това по-нисшият орган - Националният съвет, да приеме процедурните правила за избор на нов лидер. Предложението й обаче не е било прието от Националния съвет, в който по списък участват 185 души. Няма яснота колко от членовете са били за и колко против.

Според социалисти с хода си Нинова се е опитала да спре опозицията в партията, която на конгреса най-вероятно ще поиска промяна на устава и връщане на старите правила за избор на лидер - не от членовете на партията, които са около 100 хиляди, а от делегатите на конгреса, които са около 700.

На 16 юни трябва да има ново премерване на силите в БСП и да се реши дали наследникът на Нинова ще бъде избиран от конгреса или от членовете на партията.

Дневник