Нова онлайн платформа ( http://www.humanrightsguide.bg/bg/temi/ ) ще помага на хората в България да се ориентират по-добре в сферата на човешките права, кога те са нарушени и кои са институциите, от които може да се потърси помощ и подкрепа.

Целта на ръководството за човешките права е да информира и образова гражданите кои са техните права и как могат да ги защитят. На сайта всеки може да намери информация какви права има, ако бъде арестуван, как може да получи справедлив съдебен процес, какви права имат затворниците и в случаи на принудително настаняване и психиатрична помощ.

Съдържанието предлага и най-обща информация за това какво представляват човешките права. Онлайн платформата е помощно средство, насочено към гражданите. Съдържанието е представено на достъпен език и може да е в помощ както на всеки гражданин, така и на специалисти, които работят в тази сфера.

"Идеята на този инструмент е да помогне на гражданите в отделни ситуации да могат да се справят сами, както и да ги образова лесно и бързо. В момента темите са 7, но те ще бъдат допълнени с още, а съвсем скоро ще има информация и за медиите", обясни при представянето председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев.

Информацията може да бъде намерена както на български, така и на английски език и да бъде в помощ и на чужденци, които са в България.

Платформата е разработена първоначално в Литва, Латвия и Естония, а отскоро действа и в България. Новият сайт е създаден в сътрудничество с БХК и с финансовата подкрепа на програмата "Еразъм+" под патронажа на Националната комисия на ЮНЕСКО в Латвия и омбудсмана на Латвия. Пилотното онлайн ръководство е разпространено в тези страни на адрес http://www.humanrightsguide.eu/

Агнес Мелсе, изследовател за правата на човка от Балтийското общество за правата на човека в Латвия, разказа, че всеки може да научи какви права има, ако е бежанец, ако бъде сниман на улицата или ако му се наложи да се яви пред съд.

На по-мащабно ниво платформата цели да подобри цялостно положението с правата на човека във всяка страна партньор, както и в целия регион – и по-конкретно да повиши толерантността, плурализма, социалното приобщаване и демократичното участие. Това е и начин за по-лесно сътрудничество за популяризиране правата на човека на национално и на европейско ниво.

Дневник