Националната мрежа за децата, в която членуват 152 организации, настоява България да приеме Визия за подкрепа на децата и семействата, а за политиките, свързани с това, да отговарят министър и омбудсман.

Това каза на пресконференция днес в Шумен координаторът на Националната мрежа за децата Мария Брестничка.

"Ние сме убедени, че всеки родител обича децата си иска да се грижи за тях по най-добрия възможен начин, както и че детското благосъстояние и добрия живот на децата е тясно свързан с подкрепата на родителите и семействата.

Подкрепата на семействата е задължение на държавата. От над 10 години ние говорим по ключови теми и настояваме държавата да изпълни своите ангажименти към децата и семействата в България", каза Брестничка и добави, че анкетата им сред родители е показала, че 91% смятат държавната система за подкрепа не е ефективна.

Виждаме, че политиките, свързани с децата, са изключително разпокъсани - има над 20 нормативни акта, стратегии и други документи, които регламентират държавната политика за децата в различните сектори. Често пъти тези системи не кореспондират едни с други", каза тя и посочи като пример как повишаването на учителските заплати е довело до отлив на кадри от областта на социалната закрила, които се преориентират и преквалифицират към образованието, защото условията там са по-добри.

Министър на детето и семейството, според Брестничка, ще бъде отговорен за координацията на всички системи, свързани с децата. Министърът също така ще отговаря за формирането и реализирането на една нова Визия за детето и семейството, която обаче, за да се реализира, е нужен, освен силен лидер, също и политическа воля.

Според организациите в Национална мрежа за децата, дебатите и аргументите срещу Националната стратегия за детето 2019-2030 г. ясно показват, че държавата не е успяла достатъчно ясно да обясни основните й тези. Документът е станал жертва и на активна кампания по дезинформация.

"Настояваме държавата да има ясен план и цялостна политика. Това, което наблюдаваме в последните месеци е един активен диспут и дискусия в общественото пространство, което ясно показва, че има сериозни страхове и притеснения от страна на родителите. Има голяма нужда да се проведе този обществен разговор, да кажем какви са нуждите и потребностите на децата и на техните семейства, и да кажем как си представяме България след 1, 5, 10, 50 години, като място, където родителите отглеждат децата си по най-добрия възможен начин", каза още координаторът на Национална мрежа за децата.

Предложенията за Визия, за министър и за омбудсман на детето и семейството ще бъдат внесени в Народното събрание.

Пресконференции, като тази в Шумен, днес Националната мрежа за децата дава в още 11 големи града.  

ШУМ.БГ