Министерският съвет одобри проект на промени в Закона за българските лични документи. С тях се съкращават сроковете за издаването им и се въвежда възможност само веднъж гражданите да се явяват лично в дипломатическите мисии. Това ще облекчи българските граждани в чужбина, особено живеещите в населени места, отдалечени от дипломатическите и консулските представителства, мотивират промяната министрите.

Въвежда се изискване за лично явяване на хората - при подаване на заявлението за издаване на документа или при получаването му, ако заявката е изпратена онлайн.

Сроковете за издаване на български лични документи при подадено в чужбина заявление ще бъдат 45 дни за обикновена услуга и 30 дни за бърза услуга.

С измененията се въвежда срок на валидност на паспортите от 10 години, като същевременно се запазва и възможността за издаване на паспорт с 5-годишна валидност. Министерството на вътрешните работи следва да осигури технологичните и организационни условия за издаването на паспорти със срок на валидност 10 години не по-късно от 1.01.2021 г.

Предвижда се финансовите разходи за използване на пощенска или куриерска услуга да се заплащат предварително от заявителя.

Дневник