Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г.

На практика с решението си ВАС казва, че санкции за милиони за нарушенията с къщите за гости, както и много други нарушения по програмата, трябва да бъдат покрити от данъкоплатците. Методиката е утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие", който според ВАС не е имал делегирани права да приеме подобен акт.

В част от посочения период, в който е приета методиката, Румен Порожанов е бил изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (от март 2011 до август 2013 г., а после от ноември 2014 г. до февруари 2017 г.). Порожанов подаде оставка като министър на земеделието заради скандала с къщите за гости и проверките на прокуратурата.

Решението на ВАС е окончателно (пълния текст - тук). От него се разбира, че всички установени нарушители по програмата ще имат срок от една година да си поискат парите от държавата. Това ще могат да направят и тези, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда.

В решението на магистратите се посочва, че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна. "Съгласно чл. 76, ал. 1 и 2 от АПК нормативните административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде прехвърлена. Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" не е овластен нито от конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове", съобщиха от ВАС.

"Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт. Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност", категорични са върховните съдии.

В петчленния състав на ВАС, взел окончателното решение, е участвал и председателят на съда Георги Чолаков.

Какво представлява спорната методика?

До момента методиката за санкциониране се е прилагала, когато не се спазват критерии за допустимост, различни от размера на площите или броя на животните, както и на други ангажименти и задължения. Тя урежда санкциите в случаи на нередности – нарушение на нормативни разпоредби и на договорните отношения между фонд "Земеделие" и бенефициентите.

Санкцията се определя на база на оторизираната по договора финансова помощ, ако нарушенията са установени след плащането. В специално приложение са определени размерите на санкциите, като се отчита тежестта, степента, продължителността и системността на неспазването на правилата.

Решението на съда засяга десетки санкционирани, изпълнявали проекти по Програмата за развитие на селските райони. Все още не е ясно какъв е общия брой на санкционираните, както и какъв е размерът на тези санкции. Сега те ще бъдат за сметка на данъкоплатците.

Финансирането на къщите за гости попада в обхвата на програмата, а скандалът доведе освен до оставката на Порожанов и до още две - на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и зам.-директора на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова.

Никой не може да каже колко са санкционираните

В началото на май "Икономист" публикува материал със заглавие "Къщите за гости си остават без гости", в който се цитират данни, изнесени от Румен Порожанов. Тогава той казва, че еврорегламентът го задължава да проверява 1% от проектите, за които тече 5-годишен мониторинг.

Той обаче проверил 16% заради подадени сигнали за нередности. От изнесената статистика обаче става ясно, че са засечени нарушения в над 50% от проверените 120 от общо 746 къщи за гости. На 62 от проверените са наложени финансови корекции за 10 млн. лв., като за 32 проекта се изисква пълно възстановяване на субсидиите, по данни на Порожанов.

Хронологията на казуса - просто и накратко

ДФ "Земеделие" по времето на Румен Порожанов изготвя тази методика и я публикува на сайта си, но такъв нормативен акт може да бъде издаден само от министъра на земеделието или от Министерския съвет. За да влезе в сила, задължително трябва да бъде обнародван в "Държавен вестник".

На базата на тази методика започват провеки на къщите за гости. Оказва се, че при половината има проблем. Налагат се финансови корекции и бенефициентите са глобени съгласно тази методика. Следват обжалвания пред административните съдилища на територията на цялата страна. Въпреки че практиката е противоречива, в крайна сметка почти всички дела стогат до облажване пред ВАС. А практиката на ВАС е да потвърждава корекциите.

Миналата година подобно дело стига до административния съд София-град. Съдията прави по-задълбочена проверка и установява, че не може да се установи дори датата, на която методиката е публикувана на сайта на ДФ "Земеделие". Вероятно това е станало през 2015 г. На това основание съдът казва, че не може да уважи искането за корекция, защото не е ясно кога и как е публикуван документът.

Това дава основание на сдружение "Венетица" и още няколко дружества и фирми да обжалват съществуването и действието на методиката изобщо. Миналата година тричленен състав на ВАС посочва, че тази методика е нищожна. Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" иска отправяне на преюдициално запитване до ЕС, но съдът го отхвърля с мотива, че е компетентен да се произнесе по делото.

Така се стига и до окончателното решение на петчленен състав на ВАС – методологията е действала, без да е издадена от лице, което не е имало правомощия да я издава и санкционираните по нея ще имат право да обжалват.

Кой ще плаща?

Днес депутатите в парламента приеха на първо четене проект с промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Ако той мине и на второ четене, депутатите ще преодолеят тълкувателно решение на ВАС от 2016 г., според което "вредите, причинени на граждани и на юридически лица при или по повод изпълнението на подзаконов нормативен акт в периода, преди той да бъде отменен като незаконосъобразен или обявен за нищожен, не подлежат на обезщетяване", пише Свободна Европа.

Глобените по обявената за нищожна методика на ДФ "Земеделие" сега не могат да търсят обезщетения от държавата. Но ако парламентът промени ЗОДОВ, вече ще могат.

Позицията на ДФ "Земеделие"

ДФ "Земеделие" ще изпълни решението на ВАС, като приведе Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. съобразно окончателното решението на петчленния състав на съда. По този начин ще бъдат избегнати бъдещи претенции от страна на бенефициенти, санкционирани съгласно отменената методика, заявиха в официално съобщение от фонда.

"Също така всички проекти по ПРСР 2007 – 2013 г., намиращи се в етап на мониторинг на изпълнението, ще продължат да бъдат под контрол на методиката, която отговаря на разпоредбата на съда. ДФЗ ще предприеме всички необходими действия, за да гарантира и защити в максимална степен държавния интерес", заявяват от ДФ "Земеделие".

Ина Друмева/Дневник