"Челси" спечели Лига Европа след вихрена победа срещу "Арсенал". Сините се наложиха с 4:1 срещу градския си съперник след вълнуващо второ полувреме, през което паднаха и петте гола.

Два гола вкара звездата Еден Азар, за когото се очаква, че ще премине в друг отбор. Белгийският полузащитник каза в минутите след двубоя, че това вероятно е неговото сбогуване с "Челси". "Мисля, че е време за нова цел", заяви Азар.

Сините поведоха с головете на бившия нападател на "Арсенал" Оливие Жиру и на Педро Родригес, а след това резервата Алекс Иуоби намали.

Сянка върху финала хвърли големият брой незаети места на стадиона в Баку.

За "Челси" това е пета купа от европейските клубни турнири и втора в Лига Европа след 2012-13 г. Сините стават първият отбор след "Манчестър юнайтед" от 2007-08, който стъпва на върха в европейски клубен турнир, без да допусне загуба (12 победи и три равенства).

Загубата има двойна тежест за "Арсенал". Освен че загуби нов европейски финал, отборът пропусна и възможността да се класира за Шампионската лига.

През първото полувреме двата отбора се надлъгваха тактически, но не можаха да си вкарат гол. Те създадоха възможности, като "Челси" беше по-близо до това да поведе/ Изигралия последния мач в кариерата си Петер Чех спаси удар на Жиру.

След почивката сините оползотвориха възможностите си и това ги отведе към успеха.

В 49-ата минута Жиру се възползва от подаване на Емерсон и с глава прати топката в долния десен ъгъл. "Челси" удвои в 60-ата, когато Педро получи в наказателното поле и стреля точно.

След още пет минути Азар беше точен от дузпа за 3:0. Малко след влизането си в игра Иуоби намали с хубав удар от далеч.

Азар отне надеждите на съперника за обрат с втория си гол. Белгиецът вкара в 72-ата минута, когато с Жиру направиха двойно подаване и пред вратата звездата на "Челси" нямаше проблем да отбележи.

Дневник