Нова броудкастинг груп" отхвърли обвиненията в засилена намеса в редакторската политика на сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз", които са част от "Нетинфо". Телевизията излезе с официална позиция в сряда късно вечерта.

Вчера изпълнителният директор и съдружник в "Нетинфо" Христо Христов заяви, че вижда "засилена намеса в редакторската политика на сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз". Причина за това стана освобождаването на главния редактор на спортния сайт "Гонг" Николай Александров. В знак на солидарност спортният екип на радио "Дарик" обяви, че прекратява отношенията си с "Гонг".

Сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз" са част от сделката, при която фирма на Кирил Домусчиев и брат му Георги Домусчиев купи "Нова броудкастинг груп". Все още обаче не е завършена сделката, свързана с придобиването от тях на останалите 30% от "Нетинфо" (в която е дигиталното портфолио на "Нова телевизия"). Те са притежавани от Христо Христов и Радосвет Радев (собственик на "Дарик радио").

"Изнесените от Христо Христов факти са некоректно и манипулативно представени, като се експлоатира важната за журналистическата общност и цялото общество тема за свободата на словото. "Нова Броудкастинг Груп" ЕAД изисква спазването на ясни професионални правила, сред които представянето на различни гледни точки при отразяване на важните за нашата публика събития. Смятаме, че това е неразделна част от свободата на словото", започва съобщението на "Нова".

Ръководството на телевизията добавя, че "се противопоставя на опита за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори".

"Заставайки зад принципите на компанията и съгласно изискванията на устава и договора между акционерите, председателят на съвета на директорите на "Нет Инфо" свиква спешно заседание, за да се защити интересът на акционерите и медията", пише още в текста.

Кирил Домусчиев придоби "Нова броудкастинг груп" преди по-малко от два месеца. Промени на управленски позиции вече имаше в "Нова телевизия".

Дневник