Мислиме да внесеме проект за свалянето на ДДС-то на хляба, защото това е голям проблем, на 5%, за лекарствата да помислиме и безплатни детски градини... и за книгите. Това каза депутатът от ДПС Делян Пеевски, който днес дойде в Народното събрание за трети път за две години и втори път за два дни. С тези думи Пеевски отговори на журналистически въпрос от вчера за това какви законопроекти ще внесе, но пак не отговори дали ще идва на работа. "От всички ще търсиме подкрепа", каза Пеевски. Той добави, че колегите му ще кажат повече и се отправи към стаята на ДПС. "Не е честно така. Малко ли е за днеска?", говореше Пеевски на преследващите го журналисти, докато колегите му Йордан Цонев и Хамид Хамид останаха сами.

"Сега да ви попитам, всяка сутрин ли ще бъде така? Мадона да беше да дошла в българския парламента нямаше да тичате толкова", каза Йордан Цонев, който е зам.-председател на групата на ДПС в парламента. "Пенсионерите още помнят Мадона", допълни Хамид Хамид.

Сваляне на Данък добавена стойност

"Обмисляме пакет законодателни инициативи свързани с някои промени, напрмер ДДС за хляба, за лекарствата за книгите. Ще проведем обаче срещи с хлебопроизводителите, с бранша на фармацията и т.н. Защото не е еднозначно. Не искаме да бъде популисти", обясни Йордан Цонев. "Ние трябва да сме обсолютно сигурни, че цените ще паднат. Може да се получи обратния ефект – те да задържат цените и да им се увеличат печалбите", предупреди Цонев. Той не уточни за какво намаляване на Данък добавена стойност, който в момента е 20% за всички стоки без туризма и хазарта.

И безплатни детски градини

В нашата програма, която предлагаме сега за обсъждане на другите партии предвиждаме строителство на детски градини и то в много големи размери от бюджета, съобщи Цонев. Според него за целта може да се пренасочи ресурса даван от правителството за саниране. Сега ще обмислим и да е безплатно, за да може майките да започват работа, добави Йордан Цонев. Според него проблема с детските градини е много голям и не бил само в София.

Но нямало популизъм

Цонев отрече законодателната инициатива на ДПС да е предизборна за местните избори или за евентуални предсрочни парламентарни. Нарочно го правя веднага след изборите за да видите, че не е популистко, каза Цонев.

Дневник