Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е подал оставка от всички ръководни постове в партията. Това съобщиха от пресцентъра на управляващата политическа сила.

Решението си Цветанов е взел след разговор с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Оставката вече е депозирана и приета от премиера. От съобщението на пресцентъра се разбира, че Борисов е благодарил на Цветанов за свършената работа през годините.

Беше важно да запазя мълчание по време на кампанията

Минути след разпространяването на информацията самият Цветанов коментира оставката в профила си във "Фейсбук". "Искам сърдечно да ви благодаря за тези 13 години съвместна работа в ГЕРБ. Изградихме един функциониращ и работещ политически модел, който винаги се е водил само от обществените интереси", написа той.

Цветанов уточнява, че след разговора си с Борисов е преценил, че по-правилното решение е да подаде оставка. "Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините", допълва той.

Намекът на Борисов

Оставката на Цветанов дойде само два дни след изказването на премиера в Брюксел, че че предстоят големи трансформации в няколко структури на партията. Преди това той подаде оставка като председател на парламентарната група на ГЕРБ и като депутат след публикация за новия му апартамент в столичния квартал "Изток", купен от строителната компания "Артекс" на по-ниски от пазарните цени. Цветанов обаче запази поста си на заместник–председател на ГЕРБ и председател на предизборния щаб за европейските избори. Борисов уточни преди вота, че съдбата на Цветанов зависи от резултата на изборите.

Допреди скандала с апартамента Борисов хвалеше Цветанов за работата му със структурите на места, на което отдаваше и доброто представяне на партията на изборите. Точно след вота обаче Борисов пък директно обяви, че структурите работят добре и без Цветанов. Повече за това четете тук.

Цветанов остава член на ГЕРБ

Въпреки подадената оставка, Цветанов ще продължи да е редови член на ГЕРБ. Това уточни неговият заместник като председател на парламентарната група на партията Даниела Дариткова пред "Дневник".

"Бях в Министерския съвет. От Бойко Борисов разбрах, че след разговор с него Цветан Цветанов подава оставка от всички ръководни постове в партията. Всички останали подробности, оценки и анализи предстои да бъдат направени от председателя на ГЕРБ", допълни Дариткова.

Според източници близки до Борисов причината за оставката на Цветанов не са изборните резултати на партията, които са оценявани като добри, като се има предвид от какви нива на подкрепа започна кампанията за тях. Редица социологически агенции твърдяха, че ГЕРБ са загубили значителна подкрепа заради разразилия се скандал с апартаментите на управляващите. Засега в ГЕРБ отказват да коментират оставката, тъй като очакват самият Борисов да обясни причините.

Тандемът Цветанов-Борисов

Кариерата на Цветанов гравитира основно около развитието на Бойко Борисов, както в МВР, така и впоследствие във властта и в политиката. Името му се появява публично за пръв път през 2001 г., когато става оперативен помощник на Борисов от времето му на главен секретар на МВР.

В края на 2005 г., когато Борисов излиза от вътрешното ведомство и впоследствие беше избран за кмет на София, Цветанов го последва и в ръководенето на столицата, където стана заместник-кмет. Малко по-късно, при основаването на партия ГЕРБ, Цветанов на практика оглави формацията, тъй като Борисов като кмет нямаше право да е партиен лидер. Затова той лично посочи Цветанов за председател и същевременно за шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.

И през годините Цветанов остана първия след Борисов. Дори когато премиерът вече нямаше пречки да оглави и формално ГЕРБ, Цветанов се водеше пръв зам.-председател. Неизменно той оглавяваше предизборинте щабове, правеше изборите, контролираше организациите. А на пресконференциите след изборните победи заставаше винаги плътно до Борисов, разменяха си закачки и скъпи часовници като облози за спечелените избори и постигнатите успехи.

В партията се говореше, че без протекцията на Цветанов почти никой не може да застане на избираемо място сред кандидатите за различни избори, както и че е подчинил повечето структури и ги владее и че има хора навсякъде във властта.

За никого не беше и изненада, когато през юли 2009 г. Цветанов стана заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в първото правителство на Бойко Борисов. Той беше ресорен вицепремиер, отговарящ за сигурността. В следващите си правителства Борисов обаче се лиши от неговото участие във вътрешното министерство, най-вече покрай шумните скандали и дела срещу Цветанов за престъпления по служба и подозрения в незаконни подслушвания.

Цветанов обаче стана депутат и неизменен председател на парламентарната група, както и шеф на вътрешната парламентарна комисия. Но след скандалите с имотите на управляващите пътищата на тандема Борисов-Цветанов явно се разделиха.

Дневник